Đaci Zemunske gimnazije ukucavaju se na ulazu školu
Foto: Kurir

Elektronska kontrola

Đaci Zemunske gimnazije ukucavaju se na ulazu školu

Beograd -
Sistem podrazumeva da svaki đak i zaposleni ima identifikacionu karticu koju mora da očita prilikom ulaska i izlaska iz zgrade

BEOGRAD - Zemunska gimnazija jedina od obrazovnih ustanova u Srbiji poseduje sistem elektronske kontole boravka u zgradi, što omogućava veću bezbednost đaka i zaposlenih, u školi nema nepoželjnih gostiju, a i roditelji u svakom trenutku mogu da znaju da li su njihova deca pobegla sa časova.

Sistem podrazumeva da svaki đak i zaposleni ima identifikacionu karticu koju mora da očita prilikom ulaska i izlaska iz zgrade, rekao je direktor Gimnazije Miloš Bjelanović.

Kartice su uvedene zbog niza neprijatnih situacija u prethodnom periodu, upada nepoznatih mladića koji su uzeli dnevnik, ali i zbog činjenice da škola nema ograđeno dvorište i smeštena je u Zemunskom parku, gde se često okupljaju narkomani.

"Škola je, kao i ranije, otvorena za sve, ali sada imamo evidenciju koliko đaka je došlo na nastavu, koliko imamo gostiju i koji je razlog njihove posete", rekao je direktor Zemunske gimnazije koja postoji 155 godina.

Sistem elektronske kontrole ulaska i izlaska je, kako kaže Bjelanović, startovao prošle godine i za sada je u fazi “uhodavanja”, jer omogućava da učenik koji je zaboravio karticu može da uđe na ligitimaciju druga iz razreda.Od septembra će biti pooštrena kontrola pa će đaci moći da uđu samo na svoju karticu, rekao je direktor i naveo da su od uvođenja ovog sistema smanjene neprijatne situacije upadanja nepozvanih osoba iz parka.

Akciju, prema rečima direktora, podržavaju i roditelji, jer im garantuje da su deca bezbedna dok borave u ovoj školi.Osim toga, ako roditelj zatraži, putem SMS obaveštavamo ga kada je njegovo dete ušlo u školu, rekao je Bjelanović, navodeći da se dešavalo da roditelji dovezu decu, okrenu se, a to isto učine i deca.

“Ipak, nije potpuno ukinuto bežanje đaka sa časova, ali se vidi poboljšanje, jer deca zbog evidencije, počinju da razmišljaju o tome”, rekao je direktor Gimnazije koja ima 1286 đaka i 105 zaposlenih.

On navodi da škola sama ne bi mogla da finansira sistem kontrole i da su im pomogli donatori, EPS, Banka Inteza, Privredna komora Beograda, a đaci čuvene gimnazije kažu da se sada osećaju bezbednije.

Učenica 1. razreda Jana Potić ističe da je sada sigurno bezbednija, mada se u početku dešavalo da zaboravi karticu, pa je u školu morala da ulazi na legitimaciju drugova, dok njena drugarica iz razreda Anja Ilić smatra da su kartice dobra inovacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track