Otvorena nova postavka Konaka kneza Miloša
Foto: Tanjug

Otvorena nova postavka Konaka kneza Miloša

Beograd -
Naš cilj je da nešto Miloševog znanja, umeća, hrabrosti i mudrosti iskoristimo da sačuvamo Srbiju, dobijemo što više prijatelja i saveznika i da gradimo modernu i prosperitetnu Srbiju, rekao je Vučić

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Alekandar Vučić otvorio je danas novu stalnu postavku Konaka kneza Miloša, istakavši da se sećanjem na dela najslavnijih vladara deca Srbije ne uče prošlosti, već budućnosti.

Vučić je, na ceremoniji u Topčiderskom parku, koja je upriličena na praznik Cveti kada je pre 198 godina pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića podignut Drugi srpski ustanak, rekao da je Srbija i danas suočena sa problemima koje joj nameću strane sile, i da sama pokušava da opstane na vetrometini.

"Naš cilj je da nešto Miloševog znanja, umeća, hrabrosti i mudrosti iskoristimo da sačuvamo Srbiju, dobijemo što više prijatelja i saveznika i da gradimo modernu i prosperitetnu Srbiju", rekao je Vučić.

Kako je podsetio, knez Miloš je stvaralac moderne srpske države i čovek čijim radom i delom Srbija može najviše da se ponosi, jer je ogromnim trudom i energijom uspeo da se izbori za autonomiju u okviru Porte, i koji je nekada mačem a nekada lukavstvom donosio boljitak Srbiji.

"On je čovek koji je u svoja oba dela vladavine pokazao umeće vrsnog diplomate znanje i umešnost najvećih političara. Nije slučajno što danas ovde ovaj park za Beograd predstavlja isto ono što je Šenbrun za Beč i što se Srbija ponosi velikim Milošem", kazao je Vučić.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković je na ceremoniji u Topčiderskom parku podsetio da je konak kroz istoriju menjao svoj namenu, ali da danas svedoči o teškim i herojskim danima borbe za nezavisnost i slobodu srpske države.

"O glavnim akterima te borbe istorija još nije rekla svoju polednju reč. Ta borba nekim svojim delom i danas traje, opominjući nas da se istorijske greške ne praštaju i da se ponekad moraju donositi teške odluke o kojima će tek budući naraštaju donositi prave sudove, najčešće mereći boljitak u svom svakodnevnom životu", rekao je Petković.

Kako je upozorio, Srbija i srpski narod su pred još jednom prekretnicom u svojoj istoriji.

"Kojim teškim putem će biti usmerena naša budućnost zavisiće dobrim delom i od pravih odluka koje ćemo svi zajedno doneti, poštovati i sprovoditi", rekao je Petković, koji je govor završio znamenitom rečenicom knjaza Miloša: "Nije vreme da sabljama zemlje delimo i glavama granice udaramo".

U prizemlju konaka nalazi se postavka "Život u Srbiji u 19. veku" i privremena izložba "Slike srpske revolucije", dok je spratni deo konaka u potpunosti posvećen dinastiji Obrenović.

Izložba "Život u Srbiji u 19. veku" prikazuje različite aspekte života običnog coveka i značajnih kulturnih i društvenih promena tokom 19. veka.

Posetioci mogu, kroz uređenje doma, kulturu ishrane, negu tela, odevanje, modiranje, da prate transformaciju od osmanske kulture do evropske i izgradnju građanskog društva u Srbiji.

Centralni deo prizemlja rezervisan je za povremene tematske izložbe, a ovom prilikom predstavljene su slike posvećene Prvom srpskom ustanku, u istoriografiji poznatom kao Srpska revolucija, koji je označio početak oslobađanja od viševekovne osmanske vladavine i stvaranja moderne srpske države.

Na spratu su autentične prostorije sa originalnom dekoracijom iz vremena izgradnje konaka 1831. koje su malo obnovljene, a u ostalim sobama su izložene slike, grafike, fotografije koje svedoče o istoriji 19. veka, ličnim i političkim biografijama članova vladarske kuće Obrenović.

Muzej će za posetioce biti otvoren svakog dana od 10 do 17 časova, osim ponedeljkom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track