Beogradu pod hitno treba nov sistem prevoza!

Beogradu pod hitno treba nov sistem prevoza!

Beograd -
Međunarodna energetska agencija navela je da Beograd spada na listu gradova kao što su Seul i Njujork kojima je potrebna reorganizacija i osmišljavanje novog sistema prevoza kako bi se uštedela energija koja se sada nemilice troši

PARIZ - Urbanisti moraju da osmisle nove sisteme javnog prevoza u gradovima kako bi uštedeli od 70.000 milijardi dolara na globalnom nivou u narednih 37 godina, pokazala je danas objavljena studija, u kojoj se kao primer gradova kojima je to potrebno navode Beograd, Seul i Njujork.

Prema ovoj studiji, koju je izradila Međunarodna energetska agencija (IEA), pod nazivom "Priča o reorganizovanim gradovima", procenjuje se iznos koji bi do 2050. godine mogao da bude ušteđen na vozilima, gorivu i infrastrukturi, prenosi Frans pres.

U ovom trenutku već više od polovine svetske populacije živi u gradovima, od kojih mnogi imaju problema sa saobraćajnim gužvama i pretrpanim putevima, što zemlje košta nekoliko milijardi dolara u izgubljenom gorivu i vremenu, nanoseći štetu kvalitetu životnog okruženja, zdravlja i bezbednosti, dodaje se u tom izveštaju.

Izvršna direktorka IEA, Marija fan der Hoven, ukazala je da se zakonodavci moraju udaljiti od pojedinih tehnologija.

"Oni moraju razmotriti kako da izgrade i obnove gradove, koji će prevoziti skoro 6,3 milijarde ljudi do 2050. godine. Moramo isplanirati infrastrukturu, logistiku i energetski sistem, koji će danas imati smisla", dodaje se u saopštenju direktorke.

Izveštaj je zasnovan na studijama slučaja sprovedenim u više od 30 gradova širom sveta, koji su poboljšali efikasnost sistema javnog prevoza, smanjili emisiju štetnih gasova i poboljšali kvalitet života.

"Tokom prvih šest meseci reorganizovanja svog železničkog sistema, Beograd je utrostručio broj putnika", dodaje se u izveštaju.

Fan der Hovenova očekuje da će skoro 70 odsto svetske populacije do 2050. živetu u gradovima i da će se potrošnja energije u gradskom prevozu udvostručiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track