VLADA: Palata Srbije spomenik kulture!
Foto: KURIR

Doneta odluka

VLADA: Palata Srbije spomenik kulture!

Beograd -
Osim Palate Srbije spomenici kulture su postali i Muzej vazduhoplovstva i hangar Starog aerodroma na Novom Beogradu

BEOGRAD - Vlada Srbije danas je odlučila da Palata Saveznog izvršnog veća na Novom Beogradu, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu i Hangar Starog aerodroma na Novom Beogradu postanu spomenik kulture.

Na sednici Vlade usvojen je Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između vlada Srbije i Gruzije o saradnji u oblasti turizma, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.

Da podsetimo Palata Srbije, poznata je po ranijim nazivima Palata Federacije i Zgrada Saveznog izvršnog veća (SIV i SIV 1) i nalazi se na Novom Beogradu, između Bulevara Mihajla Pupina i Bulevara Nikole Tesle.

Izgrađena je1959. godine za potrebe tadašnje Savezne vlade, odnosno Saveznog izvršnog veća. U periodu od 1991. do 2003. je bila sedište Vlade SR Jugoslavije, a od 2003. do 2006. sedište Saveta ministara Državne zajedice Srbije i Crne Gore. Posle raspada SCG, maja 2006. godine, zgrada je prešla u nadležnost Vlade Republike Srbije.

Izgradanja Palate je počela juna 1947. godine, među prvim objektima na Novom Beogradu. Zgradu su, na nasutom i peskovitom tlu, gradile omladinske radne brigade iz čitave Jugoslavije.

Na konkursu je pobedio četvoročlani tim zagrebačkih arhitekata na čelu sa Vladimirom Potočnjakom (Anton Ulrih, Zlatko Nojman, Dragica Perak). Po Potočnjakovoj smrti 1952. gradnja je obustavljena, da bi je 1956. nastavio arhitekta Mihailo Janković, značajno izmenivši prvobitan plan dodavanjem novih elemenata.

Projektovana je u obliku slova "N" i obuhvata površinu, u osnovi, 5.500 kvadratnih metara. Ispred srednjeg krila, nalazi se niži deo pokriven staklenom kupolom u kome je svečana dvorana koja može da primi 2.000 zvanica. Objekat sadrži šest salona kao i oko hiljadu kancelarijskih prostorija.

Građen je po sistemu armirano-betonske skeletne konstrukcije, sa ispunom od pune opeke. fasada objekta je obložena belim bračkim mermerom, dok su otvori napravljeni od belog metala.

Počev od 1961. godine, kada je održana Prva konferencija Nesvrstanih zemalja, Palata federacije primila je mnoge strane državnike i delegacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track