BEOGRAD: Postavljena nova pasarela na kružnom putu!
Foto: Beoinfo

Povećana bezbednost školaraca

BEOGRAD: Postavljena nova pasarela na kružnom putu!

Beograd -
Pasarela je napravljena za manje od mesec dana, a njeno postojanje će unaprediti sigurnost pešaka stanovnika uz Avalski put

BEOGRAD - Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, obišao je novoizgrađenu pasarelu na Kružnom putu, između naselja Dugo Polje i sela Rakovica, 900 metara od Avalskog puta. Pasarela je izgrađena na pravcu gde se često vozi brzinom većom od propisane i sa gustim kamionskim saobraćajem.

U neposrednoj blizini su dve stanice gradskog prevoza, pa će tako njeno postojanje umnogome unaprediti sigurnost pešaka u oba naselja.

– Sekretarijat za saobraćaj je u saradnji sa Saobraćajnom policijom odredio 14 tačaka na kojima bi trebalo postaviti pasarele, zbog velikog intenziteta saobraćaja i opasnosti za pešake. Ova pasarela je napravljena za manje od mesec dana. U razgovoru sa sugrađanima dobili smo informacije da su deca koja ovde idu u školu bila nebezbedna i da su roditelji svakodnevno morali da ih sačekuju. Sada taj put mogu da pređu potpuno sigurno. Pasarela će u narednom periodu biti natkrivena i osvetljena, tako da će njeno korišćenje biti sigurno i noću i u zimskim mesecima. Pred nama je i izgradnja najveće pasarele, one u blizini Ade Ciganlije, gde oni koji idu na izletište ili u hipermarket pretrčavaju i po osam traka. Postavljanjem pasarela želimo da potpuno zaštitimo pešake i da smanjimo sve rizične situacije koje se u saobraćaju događaju, a u kojima su pešaci najugroženiji, rekao je Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, apelujući na pešake i vozače da poštuju signalizaciju i učine sve kako bismo svi bili bezbedniji u saobraćaju.

Marija Blagojević je majka troje školske dece i izgrađena pasarela joj u velikoj meri otklanja brigu o odlasku i povratku dece iz škole.

– Više ne moramo stalno da sačekujemo decu, a da budem iskrena, pasarela mnogo znači i odraslima, jer sada nema potrebe da se pretrčava ovaj rizičan pravac, gde se često brzo vozi. Prelaz smo dobili u pravo vreme, pred početak školske godine i ovo je svakako objekat kome se u kraju svi raduju, rekla je Marija, sa kojom smo razgovarali na stajalištu gradskog prevoza, u neposrednoj blizini pešačke pasarele.Ista razmišljanja sa nama je podelio i Stojan Ćirković, koji je došao da poseti sina u Dugom Polju.

– Dok je nije bilo, prosto nisam mogao da pređem ulicu od vozila. Ovo je odlična stvar, jedna briga manje, a iskreno, nije mi bilo svejedno dok pasarela nije izgrađena, bilo je baš rizično, kaže čika Stojan.

Prema podacima nadležnih, u Beogradu se dnevno dogodi između 60 i 110 saobraćajnih nezgoda, a u 70 odsto slučajeva žrtve su pešaci. Građani koji pretrčavaju ulice izvan pešačkog prelaza odgovorni su za čak polovinu ovih incidenata.

Uz postojeće 24 pasarele, u okviru akcije postavljanja dodatnih 14, do sada je izgrađeno šest pešačkih pasarela (naselje „Radiofar”, kod motela „Šarić”, u Meljaku, Jajincima, selu Rakovica i Dugom Polju). Za ostale predviđene lokacije (Dušanovac, Stepojevac, Lazarevac, raskrsnica Ovča–Borča, Kijevo, Resnik, Beogradski sajam i Ada Ciganlija – hipermarket) u toku je priprema i pribavljanje potrebne dokumentacije. Radove na izgradnji pešačkih pasarela izvodi JKP „Beograd-put”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track