BEOGRAD: 199 školskih policajaca brine za bezbednost 230.000 učenika!
Foto: Marina Lopičić

Održan sastanak sa direktorima škola

BEOGRAD: 199 školskih policajaca brine za bezbednost 230.000 učenika!

Beograd -
Zamenik načelnika uprave saobraćajne policije za grad Beograd Nedeljko Munjas najavio je da će stalno prisustvo policajaca biti u zoni 56 škola, a privremeno u 25 u centru grada, a u prigradskim naseljima stalno prisustnih policajaca će biti u 43 škole, a u 25 privremeno

BEOGRAD - Za bezbednost 230.000 beogradskih učenika, koji će u ponedeljak ponovo krenutu na nastavu, brinuće 199 školskih policajaca.

U prošloj školskoj godini zabeležen je porast krivičnih dela za 18 odsto u odnosu na 2011/12, rečeno je na sastanku direktora osnovnih i srednjih škola sa predstavnicima MUP-a.

Tokom prošle školske godine zabeležena su ukupno 774 incidenta, 250 krivičnih dela i 82 prekršaja. Najviše incidenata dogodilo se u školama u opštini Zvezdara (54), zatim na Čukarici (53) i Voždovcu (49), a najmanje u Mladenovcu (18), Barajevu (8) i Sopotu (7). Ipak, načelnik Uprave policije Beograda Miladin Despotović kaže da povećanje broja prekršaja ne bi trebalo da zabrinjava jer je bezbednost učenika i školskih objekata povećana.

Posebno je zabrinjavajuće što je u osnovnim školama bilo duplo više incidenata nego u srednjim.- Najkritičniji uzrast je 5. razred osnovne škole i planiramo da najviše pažnje posvetimo baš tom uzrastu.

Prema istraživanjima u školama, tada deca počinju intenzivnije da primaju razne uticaje iz spoljašnje sredine i naš cilj je da ih edukujemo kako bi se stopa krivičnih dela i upotrebe droge i alkohola svela na minimum - rekao je Aleksandar Vasiljević iz gradske uprave policije. Najčešća dela koja su počinili učenicu su krađe i tuče, a oduzeta su i dva pištolja “koja nisu bila u posedu učenika, ali su oduzeta u krugu škole”.

Iz MUP-a upozoravaju i na porast upotrebe sintetičkih droga. Kažu da u krugu škole upotreba narkotika nije toliko zastupljena, ali da deca školskog uzrasta upotrebljavaju dosta narkotika kada izađu iz kruga škole.

- Nije tačno da su škole leglo narkomanije. Treba da obratimo pažnju na to šta deca rade kada uveče izađu u provod kao i na ekskurzijama i maturskim svečanostima - kaže šef odseka za narkomaniju Lambe Đorelijevski.

Zamenik načelnika uprave saobraćajne policije za grad Beograd Nedeljko Munjas najavio je da će ove školske godine stalno prisustvo policajaca biti u zoni 56 škola, a privremeno u 25 u centru grada, dok će u prigradskim naseljima stalno prisustnih policajaca biti u 43 škole, a u 25 privremeno.

Manje lažnih dojava o bombama

Usled angažovanja policajaca prošle školske godine je za trećinu smanjen broj anonimnih dojava o podmetnutim bombama na 83, a u kojima sa sedam lažnih dojava prednjači osnovna škola “Filip Kljajić Fića” na Čukarici, a slede je sa po pet srednja hemijska škola na Čukarici, Osnovna škola “Vasa Pelagić” i “Đuro Daničić”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track