SPASAVAO DRŽAVNOG TAJKUNA Ovi dokumenti su dokaz da je Siniša Mali nabacio 5 miliona evra Bogićeviću
Foto: Zorana Jevtić

Spasen propasti

SPASAVAO DRŽAVNOG TAJKUNA Ovi dokumenti su dokaz da je Siniša Mali nabacio 5 miliona evra Bogićeviću

InfoBiz -
Savetnik prvog potpredsednika Vlade 2013. zahtevao od poverilaca Miroslava Bogićevića da njegovom „Farmakomu“ odobre novo zaduživanje iako ni stare kredite nije vraćao

BEOGRAD - Siniša Mali, kao savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, uticao je na državne banke da se firmi „Farmakom MB“ Miroslava Bogićevića obezbedi pet miliona evra i tako je spasao propasti, pokazuju zvanični zapisnici sa sednice Odbora poverilaca „Farmakoma“ održane 2. jula 2013, objavio je ranije list „Danas“.U trenutku kad je održan ovaj sastanak, Bogićevićeva imperija bila je pred kolapsom. Pet od dvadesetak njegovih firmi bilo je u blokadi od skoro tri milijarde dinara, a pojavili su se i problemi sa otplatom kredita. Državnim bankama je dugovao stotine miliona evra jer kredite nije redovno vraćao, pa je zato bila potrebna njihova saglasnost da bi firma „Mediolanum invest“ finansirala dve Bogićevićeve firme - Mlekaru „Šabac“ i Rudnik „Lece“.

Klikni za uvećanje
Državni dužnik

"Mali je istakao da je osnovna svrha sastanka konačan dogovor oko saglasnosti za prihvatanje predloženog protokola o poslovnoj saradnji između „Mediolanum investa“, „Farmakom fajnansa“ i koncerna „Farmakom MB - Rudnik Lece“. Vučićev savetnik za ekonomiju upozorio je da, ukoliko obrtna sredstva od milion evra za Rudnik „Lece“ i četiri miliona evra za Mlekaru „Šabac“ ne budu distribuirana u vrlo kratkom roku za nastavak procesa proizvodnje u najisplativijim oblastima sistema „Farmakom“, ceo sistem će se vrlo brzo urušiti", piše u zapisniku, a citirao beogradski list. Time je praktično državni predstavnik pritiskao bankare da Bogićeviću dopuste novo zaduživanje od ukupno pet miliona evra.Mali se saglasio i sa ocenom da bi Narodnoj banci Srbije trebalo uputiti predlog da se donese leks specijalis kojim bi bilo odloženo stavljanje „Farmakoma“ u rang „difolt“ klijenta ili firme koja ne može da vraća uzete kredite kako bi državne banke bile zaštićene od pada kapitalne adekvatnosti.U zapisniku je navedeno da je Mali rekao da je ovo samo prvi korak, a sledeći je restrukturiranje dugova „Farmakoma“, čiji će nacrt biti blagovremeno dostavljen svim poveriocima. Opet, nije jasno zašto bi država koju predstavlja Mali pravila plan restrukturiranja dugova privatne firme, u ovom slučaju Bogićevićeve. Taj plan bi trebalo da osmisle ili banke ili sam Bogićević. Miroslav Bogićević i Siniša Mali nisu imali komentar u vezi sa sastankom Odbora poverilaca.Zločin i kaznaPodsetimo, nakon propasti državnih banaka, koje je oštetio za višemilionske iznose, Bogićević je optužen, ali posle samo 5 meseci kućnog pritvora skinuta mu je nanogica, nakon čega je odmah lažno optužio vlasnika „Adrija medija grupe“ Aleksandra Rodića za navodno reketiranje.

Naime, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika koncerna "Farmakom MB" Miroslava Bogićevića zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja 42 kredita Privredne banke Beograd AD, od strane PD „Farmakom MB“ d.o.o. ŠŠabac.

Optužnica je podignuta zbog postojanja opravdane sumnje da su izvrššili krivično delo zloupotreba položžaja odgovornog lica kojim je „Farmakomu MB“ pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 3.943.733.588,33 dinara.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Veze sa Informerom

Bogićević je lažno reketiranje Aleksandra Rodića, prema sopstvenom priznanju, prijavio 2013. Mikiju Antonijeviću, za koga se pouzdano ne zna šta je tačno tada radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova. To možda i ne bi bilo čudno da Antonijević i Dragan J. Vučićević, vlasnik Informera, nisu poslovni partneri u reklamnoj agenciji „Nivo 6 partners“.

Takođe, Antonijević je kum Milorada Veljovića čiji sin je zaposlen u Bogićevićevoj firmi u Moskvi gde prima platu od 20.000 evra.

NEČUVENO: Siniša Mali hteo da menja zakon da bi Bogićeviću dao državne milione!

Zakazalo sećanjeU TRI DANA BOGIĆEVIĆ DAO ČETIRI RAZLIČITE IZJAVE ZA MEDIJE1 Isplatio sam 2012. godine milion evra u kešu u više navrata.2 Spremio sam 700.000 evra i dao ih u velikoj beloj koverti.3 Dao sam im u Šapcu, ne mogu da se setim da li sam davao i u Beogradu.4 Davao sam im pare u Beogradu, u kancelarijama i restoranima.

Direktiva Privrednoj banciNAPLAĆUJTE KREDITE SVIMA OSIM BOGIĆEVIĆUNekoliko meseci pre odluke o pomoći Bogićeviću u režiji Siniše Malog država je krenula da spasava ovog šabačkog privrednika. Upravni odbor državne Privredne banke Beograd sugerisao je rukovodstvu da zbog loše situacije u banci preduzme sve mere da naplati odobrene kredite, uz izuzetak.- Strategija naplate potraživanja direktno ili indirektno dugovanih od koncerna „Farmakom MB“ biće usklađivana unutar generalne strategije države prema ovom klijentu, uz koordinaciju između Vlade, Ministarstva finansija i privrede i drugih relevantnih institucija i organa - piše u odluci UO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track