Najnovije vesti

BRNABIĆEVA NA KOPAONIKU: Užasno puno kasnimo u e-upravi
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Skup ekonomske elite

BRNABIĆEVA NA KOPAONIKU: Užasno puno kasnimo u e-upravi

Biznis

KOPAONIK - Srbija mnogo kasni u uvođenju e-uprave, ali prioritet Vlade Srbije je upravo uvođenje elektronskih servisa, kako bismo napustili kuturu šaltera, pečata i papira, izjavila je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"U e-upravi užasno puno kasnimo, između 15 i 20 godina, a digitalizacija i hvatanje priključka sa četvrtom industrijskom revoliucijom je jedan od prioriteta Vlade Srbije, da uvedemo elektronsku upravu i napustimo kulturu šaltera, pečata i papira", rekla je Brnabić na panelu posvećenom digitalizaciji na Kopaonik biznis forumu.

Kako je rekla, to što kasnimo je loša vest, ali je dobro to što je vlada toga svesna i što polako uvodi elektronske servise, kako bi se, makar i na "ad hok bazi" život učinio lakšim.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Dok nemamo elektronsko plaćanje, platnim karticama, dok stvarno ne budemo imali i elektronske potpise, elektronska arhiviranja i registre, nećemo imati e-upravu", rekla je ministarka.Brnabić je rekla da su servisi koje vlada uvodi polazna tačka, kako nijedna sledeća vlada ne bi morala da diskutuje o tome, jer "jeste sramota da 2017. godine diskutujemo o tim stvarima".

Vlada Srbije je, kako je dodala, formirala Radnu grupu koja će raditi na rešenju za elektronska plaćanja i koja ima rok do 31. marta a vladi dostavi predlog rešenja za elektronska plaćanja."To nije samo jedna od onih mnogih radnih grupa, a kad sam ja došla u državnu upravu naučili su me da kada nešto nećete da uradite vi napravite radnu grupiu. Ova ima rok do 31. marta da predloži rešenje", podvukla je Brnabić.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Ona je rekla da je već otvoren put za elektronska arhiviranja, nakon uvođenja elektronske građevinske dozvole, ukazujući da nema potrebe da se te dozvole štampaju."Poslali smo na uslvajnaje Uredbu o elektronskom poslovanju, što je drugi korak, i čekamo Zakon o elektronskom poslovanju", rekla je Brnabić.

Kazala je i da je dobro što je vlada shvatila važnost digitalne transformacije i uspostavila Savet za informacione tehnologije, na čijem je čelu, navodeći da sada postoji "hub" u vladi koji se bavi informacionim tehnologijama, digitalizacijom, otvorenim podacima i e-upravom.

"Očekujem puno od nas. Ja sam 'officer' koji zna da treba da pita ljude, a to ste vi ovde, šta treba da radimo", rekla je Brnabić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Evo šta je Jorgovanka Tabaković rekla o Narodnoj banci!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...