Najnovije vesti

SRPSKI I RUSKI PRIVREDNICI ZAJEDNO U BEOGRADU: Počela 5. privredna izložba Ekspo Rusija Srbija
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

saradnja dve države

SRPSKI I RUSKI PRIVREDNICI ZAJEDNO U BEOGRADU: Počela 5. privredna izložba Ekspo Rusija Srbija

Biznis

Peta privredna izložba "Ekspo Rusija Srbija 2018" i Beogradski poslovni forum počeli su danas u Beogradu, a održavaju se sa ciljem jačanja trgovinskih veza i strateškog partnerstva Srbije i Rusije.

Izložba i poslovni forum traju do 16. marta i tokom ta tri dana biće organizovani okrugli stolovi, sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava, bilateralni susreti privrednika, a svoju delatnost će prikazati više od 200 srpskih i ruskih kompanija.

 

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev otvorili su privrednu izložbu porukom da je dobra ekonomsko-trgovinska saradnja plod dobrih odnosa na višem nivou Srbije i Rusije.

Popović je istakao značaj jubilarne privredne izložbe, koja je, prema njegovim rečima, mesto gde se spajaju biznisi i dodao da je ono čemu dve zemlje teže spoj malog i srednjeg biznisa.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Novi pravac u odnosima dve zemlje biće saradnja u inovacijama i tehnologijama, koja će razvijati i između naših fakulteta, univerziteta, start up firmi... ", rekao je Popović.

On je podsetio da između Srbije i Rusije ne postiji carinski režim, te više od 90 odsto naših proizvoda može da se izvozi u Rusiju bez carina.

On je iskoristio priliku da zahvali Rusiji na principijelnom stavu po pitanju KiM i Republike Srpske, kao i na pomoći u prethodnom periodu.

Gruzdev je poručio da je ono što veže dve zemlje strateško partnerstvo i prijateljstvo koje traje godinama.

 

Ocenio je trgovinsko-ekonomsku saradnju Srbije i Rusije izuzetno značajnom , i dodao da je upravo iz tog razloga važno da se organizuju događaji, kao što je Peta privredna izložba, koji će stvoriti uslove da se privrednici dve zemlje upoznaju i sagledaju uslove i mogućnosti daljeg poslovanja.

Zamenik ministra ekonomskog razvoja Rusije Aleksej Gruzdev kaže da je siguran u važnu ulogu malih i srednjih preduzća, kojih u Rusiji ima više od šest miliona, a koja su, kako kaže, upravo ono što stvara tačke rasta u međusobnoj saradnji dve zemlje.

 

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Ccepurin, nije prisustvovao otvaranju Pete privredne izložbe, kako je ranije najavljeno, ali je njegova poruka preneta na skupu.

"U odnosu dveju zemalja važno je učvršćivanje postojećeg partnerstva u ključnim oblastima, kao što su energetika, saobraćaj, industrija, poljoprivreda i turizam", reči su ambasadora Čepurina.

 

On je poručio i da je važan značaj uzajamne saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i modernizacije privrede, kako bi se povećala njihova konkurentnost , a samim tim i standard stanovništa.

 

Na petoj izložbi biće predstavljene različite grane industrije kao što su građevinarstvo, energetika, tehnologije za uštedu energije, industrija nafte i gasa, mašinogradnja, metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, turizam, poljoprivredno-industrijski kompleks, prehrambena industrija, rudarstvo, visokotehnološke i inovativne grane, bankartvo, telekomunikacije, medicina, farmacija i obrazovanje.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Tanjug/Dimitrije Goll

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...