AMBASADOR SAD: Američke kompanije dolaze u Srbiju zbog kvalitetne radne snage i niskih troškova
Foto: Beta/Miloš Miškov

ekonomski odnosi

AMBASADOR SAD: Američke kompanije dolaze u Srbiju zbog kvalitetne radne snage i niskih troškova

InfoBiz -

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat izjavio je da u Srbiji trenutno radi 100 američkih kompanija koje su investirale četiri milijarde dolara, dodavši da američke kompanije, pored ostalog, dolaze zbog kvalitetne radne snage, niskih troškova i geografskog položaja.

Skat je to rekao sinoć studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govoreći o ekonomskim odnosima Srbije i SAD, saopštio je danas taj fakultet, koji obeležava 81 godinu od osnivanja.

Američki ambasador je naveo da je u članstvu Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), koja osim američkih firmi okuplja i kompanije drugih država, oko 200 kompanija koje zapošljavaju 100.000 radnika u Srbiji i plaćaju 75 odsto svih poreza u našoj zemlji, saopštio je Ekonomski fakultet.

Prema njegovim rečima, od 2000. do 2013. SAD su u Srbiju realizovale 643,2 miliona evra besprovratne pomoći.

Kajl Skat je ocenio da su osim ekonomskih veza, veoma jake i političke i kulturne veze SAD i Srbije.

Ambasador Skat je studentima ekonomije rekao da u Srbiji trenutno radi 100 američkih kompanija koje su investirale četiri milijarde dolara i zapošljavaju 18.000 ljudi, a da američke kompanije dolaze u Srbiju zbog kvalitetne radne snage, niskih troškova, logistike, geografskog položaja i zaposlenih koji govore strane jezike.

Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić zahvalio je Skatu na gostujućem predavanju, rekavši da je taj fakultet počastvovan posetom američkog ambasadora, navedeno je u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Foto: Beta/Miloš Miškov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track