Najnovije vesti

(FOTO) PRISUSTVOVALI STEFANOVIĆ I SKAT: Evo kako je izgledala zajednička vežba američkih i srpskih specijalaca
Foto: MUP Srbije

spektakularno

(FOTO) PRISUSTVOVALI STEFANOVIĆ I SKAT: Evo kako je izgledala zajednička vežba američkih i srpskih specijalaca

Društvo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat prisustvovali su danas završnoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a i Komande za specijalne operacije SAD –a (SOCOM).

Ministar Stefanović istakao je da su Sjedinjene Američke Države jedan od ključnih partnera Republike Srbije u borbi protiv terorizma i da specijalne jedinice dve zemlje već duže vreme imaju različite treninge i obuke, koje su izuzetno korisne.

„Drago mi je da smo imali priliku da vidimo veoma dobru vežbu pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srbije i američkih mornaričkih „foka“, koje su jedna od najelitnijih vojnih jedinica za borbu protiv terorizma i ekstremizma“, rekao je Stefanović.

foto: MUP Srbije

Ministar je ocenio da ovakva vrsta vežbi predstavlja dobru pripremu specijalnim jedinicama, da u slučaju eventualne ugroženosti, uspešno i brzo reaguju, ali i da je značajno da se pripadnici ovih jedinica međusobno upoznaju, jer uvek postoji mogućnost da će sarađivati u različitim misijama.

Stefanović je ocenio da je razmena iskustava značajna, jer teroristi ne spavaju i unapređuju svoje tehnike.

„Važno je da su naši momci uvek za korak ispred i da zajedničkom taktikom, obukom, tehnikom i opremom uspevaju da pariraju i čine da naše države budu bezbednije. Svakako da su dobrodošle ovakve obuke u budućnosti i nadam se da ćemo imati saradnju na najvišem mogućem nivou“, rekao je Stefanović.

foto: MUP Srbije

Ambasador Skat je ukazao da je obuka pripadnika SAJ-a i SOCOM-a trajala 30 dana i izrazio uverenje da su pripadnici i jedne i druge jedinice naučili nešto jedni od drugih.

„Ovo je već treći put da imamo takav program zajedno. Mi smo veoma zadovoljni zajedničkim obukama i partneri smo u zajedničkoj borbi protiv terorizma“, rekao je Skat.

Ambasador je istakao da saradnja i zajednički rad specijalnih jedinica predstavlja dobrobit za obe države i zahvalio se na gostoprimstvu koje je pripadnicima Komande za specijalne operacije SAD-a ukazano u Srbiji.

(Kurir.rs/Foto: MUP Srbije)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...