MINISTAR ANTIĆ: RTB Bor do juče je bio omča oko vrata Srbiji, a sad će doneti i nova radna mesta
Foto: Beta/RTB Bor grupa, Zorana Jevtić

Ministar rudarstva i energetike zadovoljan

MINISTAR ANTIĆ: RTB Bor do juče je bio omča oko vrata Srbiji, a sad će doneti i nova radna mesta

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je RTB "Bor" do juče bio omča oko vrata Srbije a da je kineska investicija obezbedila da RTB bude dugoroco stabilan.

Napominje da će Kinezi doneti profit za sve. Prema njegovim rečima, ponuda kineske kompanije "Cidin majning grup" prevazilazi sva ocekivanja.

"Doveli smo RTB u poziciju da bude atraktivan za svetske kompanije. U nekoliko godina smo RTB 'Bor' učinili potpuno drugacijim nego što je bio. Svaki pokušaj privatizacije do sada je bio neuspešan", podseća Antić.

Kaže da je pobednik tendera obećao investicioni ciklus od milijardu i 260 miliona dolara, plus dvesta miliona dolara za pokrivanje tekucih dugova RTB.

"To je zaista sjajna ponuda. I druga ponuda je bila sjajna i obe su napravile da tender bude uspešan. Rusi su imali manji investicioni program i tražili su manji broj procenata", ističe za RTS ministar Antić, dodajući da je RTB "Bor" strateški značajna kompanija za Srbiju. On navodi da "RTB" ima veliki uticaj na ekonomiju zemlje i da je njegov značaj za istočnu Srbiju fantastičan.

"Ova investicija je obezbedila da RTB 'Bor' bude dugoroco stabilan i da kapitalno ucestvuje u našoj industrijskoj proizvodnji. U ovom trenutku on ucestvuje sa 0,8 odsto u ukupnom BDP-u. Ocekujem da nakon šeste godine, kada se završava investicioni ciklus, učešće poraste na više od dva odsto", napominje ministar.

Kaže da svaki novi rudnik obezbeduje novu infrastrukturu i veci kvalitet života.

"Ovo je najveca stvar za istocnu Srbiju i ljude koji tamo žive i rade. Mi smo u prvoj fazi zakucali 5.000 radnih mesta i tražimo da se toliko zadrži. Tražili smo i da se ude u nove investicije, a ta nova proizvodnja sigirno ce zahtevati nova radna mesta", objašnjava Antić.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: RTB Bor/Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track