VELIKI USPEH SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA: Napredovali smo 11 pozicija u odnosu na prošlu godinu
Foto: Profimedia

ekonomija

VELIKI USPEH SRBIJE NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA: Napredovali smo 11 pozicija u odnosu na prošlu godinu

InfoBiz -

Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi "Heritidž fondacije" za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja, što je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan skor Srbije, kako se navodi na sajtu Fondacije, povećan je za 1,4 poena na 63,9 poena, što je svrstava u kategoriju ekonomski "umereno slobodnih zemalja".

Srbija je, kako piše, ostvarila veliko poboljšanje u oblasti fiskalnog zdravlja, pri čemu su veće ocene na planu poslovnih sloboda i državne potrošnje nadmašile smanjenje skora u oblasti trgovinskih sloboda i efikasnosti pravosuđa.

U kvalitativnoj analizi Indeksa se navodi da, uz snažan ekonomski rast i značajnu fiskalnu konsolidaciju, vlada u Beogradu planira dalje postepene reforme za unapređenje poslovnog ambijenta, ali da će "napredak u reformisanju javne uprave i privatizaciji državnih kompanija u sektorima električne energije, komunikacija i prirodnog gasa, ipak biti nešto sporiji".

Takođe je ocenjeno da su neophodne dublje institucionalne reforme za modernizaciju poreske administracije, smanjenje korupcije i jačanje pravosudnog sistema.

Od zemalja regiona, lošije rangirane od Srbije su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, koje su zauzele 83., 86. i 92. mesto respektivno, a bolje rangirane su Slovenija (58.), Albanija (52.), Bugarska (37.) i Makedonija (33.).

Među 44 zemlje evropskog regiona, Srbiji je pripalo 34. mesto, a njena ukupna ocena je ispod regionalnog proseka, ali iznad svetskog proseka.

Najbolje rangirane zemlje u ovogodišnjem izdanju indeksa ekonomskih sloboda su: Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a najgore ocene imaju: Zimbabve, Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track