Najnovije vesti

ŠEF DELEGACIJE MMF-A DŽEJMS RUF: Ima prostora za povećanje plata i penzija ako ekonomija nastavi da raste
Foto: Beta/Miloš Miškov

dobre vesti

ŠEF DELEGACIJE MMF-A DŽEJMS RUF: Ima prostora za povećanje plata i penzija ako ekonomija nastavi da raste

Biznis

BEOGRAD - Odlazeći šef Delegacije MMF-a u Srbiji Džejms Ruf izjavio je večeras da u Srbiji ima prostora za uvećanje plata i penzija, ali pod uslovom da ekonomija nastavi da raste i želi da postoji bolji okvir za isplatu plata u javnom sektoru i da se uvede formula za automatsku indeksaciju penzija.

Ruf je podsetio da su na početku sprovođenja reformi pre četiri godine plate i penzije smanjene, ali da su u međuvremenu uvećane, te da građni danas dobijaju više nego tada.

foto: Beta/Miloš Miškov

"Mislim da se sa povećanjem plata i penzija može nastaviti, ali pod uslovom da ekonomija nastavi da raste. Želimo da u Srbiji postoji bolji okvir za plate u javnom sektoru i postoji formula za automatsko indeksacija penzija, koje mora biti u skladu sa rastom privrede", rekao je Ruf za RTS.

Prema njegovim rečima, Srbija je ranije imala velike probleme kada su plate i penzije brže rasle od ekonomije i upozorio da to može izazvati fiskalnu krizu.

"To moramo da izbegnemo. Ima prostora za rast, ali pod uslovima", podvukao je Ruf.

Ocenio je da su se u poslednje četiri godine dogodile velike promene u srpskoj ekonomiji, te da je od zemlje koja je imala visoki deficit, čiji je javni dug rastao brzo i sve je vodilo u pravu moguće krize, a danas je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom.

"Banke posluju na zdravim osnovama, javne finansije su u boljoj poziciji, javni dug je blizu 50 odsto BDP-a i dalje opada. Istovremeno, uloženo je puno napora u strukturne reforme kako bi preduzeća lakše investirala, a to znači veći privredni rast i nova radna mesta. Nezaposlenost je drastično smanjena i iznosi negde oko 11 odsto", ukazao je Ruf.

Navodi da ono što je započeto, a nije završeno jesu upravo strukturne reforme, kao bi poslovno okruženje za investiranje u Srbiji bilo bolje, među kojima su reforme u poreskoj upravi, zatim privatizacija preduzeća, manje učešće države u javnim preduzećima.

"Videli smo da je u izvesnoj meri smanjeno učešće države, smanjen je broj radnih mesta u javnom sektoru, a porastao broj radnih mesta u privatnom. Imali smo privatizaciju državnih preduzeća, tako da je direktno učešće države smanjeno, ali s druge strane, država mora da promeni svoju ulogu, da pokuša da ne upravlja u ekonomiji, već samo da pomaže preduzećima kako bi lakše ispoštovala propise", naveo je Ruf.

foto: EPA

Smatra da država mora da nastavi sa ulaganjima u javnu strukturu koja je, kaže, stara, te da još mnogo mora uložiti u železnicu i elektrodistribuciju.

U slučaju potencijalne ekonomske krize, o kojoj se u poslednje vreme sve više govori, Ruf kaže da je Srbija danas u boljoj situciji i da je spremna za takav scenario, ali smatra da se takva kriza u svetu neće dogoditi.

O svom nasledniku koji radi kao šef delegacije MMF-a u Albaniji, kaže da ima iskustvo i da poznaje probleme i pitanja regiona.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...