Najnovije vesti

UHAPŠEN ČLAN UPRAVNOG ODBORA KOMERCIJALNE BANKE SRBIJE: Filip Delpal koji je ispred EBRD bio u upravi banke nalazi se u pritvoru u Rusiji pod sumnjom za proneveru!
Ilustracija, Foto: Promo

mutne radnje

UHAPŠEN ČLAN UPRAVNOG ODBORA KOMERCIJALNE BANKE SRBIJE: Filip Delpal koji je ispred EBRD bio u upravi banke nalazi se u pritvoru u Rusiji pod sumnjom za proneveru!

Biznis

Sud u Rusiji naredio je danas da direktor u privatnoj grupi Baring Vostok, Francuz Filip Delpal bude zadržan u pritvoru mesec dana nakon što je uhapšen zbog sumnji za proneveru. Delpal je jedan od nekoliko direktora u Baring Vostoku koji je pored Amerikanca Majkla Kalvija uhapšen danas, preneo je Rojters.

 

foto: Promo

Šef ruskog suverenog investicionog fonda ponudio je da lično garantuje za Majkla Kalvija, osnivača privatne grupe Baring Vostok, koji je uhapšen zajedno sa još nekoliko osoba optuženih za proneveru 2,5 milijardi rubalja (37,5 miliona dolara). Kiril Dmitriev, šef fonda RDIF, rekao je da nije znao za optužbe protiv Kalveja, ali je nazvao njega i njegov tim visoko profesionalnim i posvećenim etičkim standardima, preneo je Rojters.

 

Kalvi, američki državljanin, uhapšen je juče u Moskvi zbog sumnje da je počinio prevaru, izjavila je ranije danas portparolka moskovskog suda Basmani.

 

Inače, Filip Delpal je jedan od ljudi koji su godinama unazad uništavali Komercijalnu banku.

 

Nakon što je Kurir raskrinkao afere koje su se dešavale u Komercijalnoj banci, uključujući davanje nenaplativih kredita, Delpal koji koji je bio član Upravnog odbora banke i predstavnik EBRD podneo je ostavku.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

Podsetimo, Komercijalna banka, koja je u većinskom državnom vlasništvu, jedna od najjačih banaka koje posluju u Srbiji, dala je 230 miliona evra kredita koje ne može da naplati. Banka je iz godine u godinu beležila plus u poslovanju i svi su mislili da je ona jedno od najjačih državnih preduzeća koje neprekidno raste. Malverzacije i lažni rezultati poslovanja banke otkriveni su zahvaljujući sporazumom koji je Srbija sklopila sa MMF.

 

MMF je dao nalog Srbiji da se uradi ocena aktive, kredita u 16 banaka u Srbiji, takozvani AQR, kako bi se utvrdila visina nenaplativih kredita u srpskim bankama. Tada, 2014. godine, u vanrednoj eksternoj reviziji, koju je naložila Narodna Banka Srbije, otkriveno je da 230 miliona evra u Komercijalnoj banci nisu klasifikovani kao NPL-ovi (Nonperforming loan), nenaplativi krediti.

 

Od 2013. godine Komercijalna banka počinje da posluje u minusu, ali u javnost iznosi podatke o dobrom poslovanju iako je to daleko od istine.

 

Kurir je pisao i o Slađana Jelić, koja je i dalje u izvršnom odboru Komercijalne banke, a niko od nadležnih ne reaguje radi njene smene, dok se klupko odmotava, a afere koje su se dešavale u Komercijalnoj banci, uključujući davanje nenaplativih kredita, isplivavaju.

 

Inače, Filip Delpal koji koji je bio član Upravnog odbora Komercijalne banke i predstavnik EBRD podneo je ostavku sredinom prošle godine, kao i član Izvrsnog odbora banke Dejan Tešić koji se sastajao sa tajkunima i planirao da zarad ličnih interesa devastira banku, i spremi je njima za kupovinu za sitan novac.

 

foto: Privatna arhiva

Iz te bivše ekipe u banci je ostala Slađana Jelić koja odbija da postupi po odluci Upravnog odbora koju je potpisala Mila Korugić, u kojoj pise da je neophodno da vrati preko 3 miliona dinara koje je bespravno uzela na ime plata za vreme trudničkog bolovanja, kako smo ranije pisali.

 

Tešić i Jelić su banku uništavali odobravanjem loših plasmana u korist tajkuna, a na taj način su smanjivali njenu vrednost na tržištu. On je predlagao loše plasmane jer je u banci bio zadužen za biznis, a Jelić je te loše predloge odobravala, jer je bila zadužena za rizike. Tako je uigran tim uništavao banku.

 

(Kurir.rs)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...