Najnovije vesti

MIHAJLOVIĆ: Gradnja Moravskog koridora počinje u trećem kvartalu ove godine, trajaće najmanje 2,5 godine
Foto: Marina Lopičić

infrastruktura

MIHAJLOVIĆ: Gradnja Moravskog koridora počinje u trećem kvartalu ove godine, trajaće najmanje 2,5 godine

Biznis

Gradnja Moravskog koridora, to jest autoputa Pojate - Preljina, trebalo bi da počne već u trećem kvartalu 2019. i trajaće najmanje dve i po godine, izjavila je danas u Kraljevu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je na sastanku sa predstavnicima Raškog okruga i gradskim vlastima u Kraljevu rekla na konferenciji za novinare da će ove godine početi radovi i da je projektno - tehnička dokumentacija najvećim delom završena.

Navela je da će će uskoro početi i eksproprijacija i da će uskoro biti zaključen ugovor o finansiranju, nakon čega će moći da počne gradnja.

"To je strateški najvažniji projekat", rekla je Mihajlović ističući da će taj autoput povezati koridore 10 i 11 odnosno centralnu Srbiju.

"Za autoput Pojate - Preljina Ministarstvo finansija trenutno pregovara sa britanskim i američkim finansijskim fondovima o uslovima finansiranja i očekujemo da već u narednih mesec dana da se ministarstvo dogovori oko najboljih uslova za finansiranje Moravskog koridora".

Mihajlović kaže da je autoput podeljen na tri deonice i da je za prvu i treću već potpuno spremna projektno - tehnička dokumentacija.

"Kada se potpiše ugovor o finansiranju, tada će moći da krenu radovi. Ako sve bude išlo po planu, pa čak i malo da kasnimo, mogli bi u trećem kvartalu 2019. da počnemo radove na izgradnji", dodala je ministarka.

Govoreći o aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva, Mihajlović je rekla da će biti uloženo 8,5 miliona evra u taj aerodrom i da će 28. juna prvi civilni avioni moći da polete.

Naglasila je da će na taj aerodorm moći da slete i veliki avioni tipa boing 737.

"Možda ćemo tada praviti i vojno - civilni aeromiting", dodala je Mihajlović.

Navela je da će biti proširena pista, nabavljena potrebna opreme i sve što je neophodno za prijem putnika i njihovu bezbednost, ali i da aerodrom Morava dobije sve sertifikate.

"Danas potpisujemo zapisnik o primopredaji između Ministarstva odbrane i Aerodroma Srbije i to će omogućiti državi da uloži sredstva u aerodrom", kazala je ministarka.

Dodala je da je to samo prava faza - razvoj putničkog saobraćaja i da će se kasnije raditi na osposobljavanju aerodorma za kargo letove, kako bi moglo da se avionima preveze sve što se u tom delu Srbije proizvede.

Rekla je da su danas razgovrali i o projektima uvezi sa izgradnjom regionalnih puteva.

"Jako je važno što počinje rekonstrukcija puta novi pazar - Tutin, turski Tašjapi, izvođač, radi trenuno na preprojektovanju i u maju očekujemo početak radova".

Mihajlović je navela da je danas postignut dogovo i o obnovi puta ka Goču u dve faze i da će kompletan posao biti završen tokom ove godine.

Mihajlović je napomenula da se završava gradnja Koridora 10 i da se kompletira Koridor 11, kao i da će se graditi novi autoput ka BiH.

Odgovarajući na pitanje o izgradnji pruge Beograd - Novi Sad i zašto se ušlo u rekonstrukciju pre završene eksproprijacije, Mihajlović je rekla da se sve radi u skladu sa planom koji je dogovoren sa kompanijom RŽD Internešnal.

"Eksproprijacija je završena 90 procenata na delu pruge na kojoj se radi rekonstrkcija pruge Bograd - Novi Sad, a na preostalih 10 odsto koji nisu završeni se sada završava i to nema uticaja na radove niti će produžiti radove".

Mihajlović je dodala da nema nikakve bojazni od toga da je neko ranije započeo rekonstrukciju nego što je trebalo i da će zato ona trajati duže.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...