ANTIĆ U TORONTU: Srbija je atraktivna za ulaganja u rudarstvo
Foto: Dado Đilas

ANTIĆ U TORONTU: Srbija je atraktivna za ulaganja u rudarstvo

InfoBiz -

Srbija je zemlja pogodna za investicije, a prema istraživanju kanadskog instituta "Frejzer" nalazi na četvrtom mestu među evropskim zemljama po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor, izjavio je danas u Torontu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Antić predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, na poziv ministra prirodnih resursa Kanade Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - CANSEE.

On je, u uvodnom izlaganju, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o sektoru rudarstva u Srbiji i predstavio potencijale Srbije.

To je, kako je rekao, važno kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija.

foto: Profimedia

Antić je podsetio da Srbija ima dugu tradiciju u rudarstvu i da sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u taj sektor.

- Srbija je postala popularna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom Ziđin u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat. Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u - rekao je Antić, a saopštilo resorno ministarstvo.

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije.

Dodao je da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

- Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata "Čukaru Peki" kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga Ziđin preko kompanije Rakita - rekao je Antić.

On je istakao i značaj projekta "Jadar" kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase, a razvija ga kompanija Rio Tinto, sa kojim bi, kako je rekao, kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu.

- Rudarstvo je velika razvojna šansa Srbije i očekujem da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje - naveo je Antić.

foto: Dado Đilas

Ministar je podvukao da upravo zahvaljujući odlučnoj politici vlade i predsednika Aleksandra Vučića, velike rudarske kompanije Srbiju prepoznaju kao zemlju širokih potencijala, gde sa sigurnošću mogu da razvijaju velike projekte i investicije.

To su, dodaje se u saopštenju, u svojim izlaganjima na Samitu potvrdili i predstavnici kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na samitu su u srpskoj delegaciji, uz ministra Antića i ambasador Republike Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije Ivan Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track