NOVO POSTROJENJE ZA ČISTIJI VAZDUH Antić: Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU!
Foto: Zorana Jevtić

ministar rudarstva i energetike

NOVO POSTROJENJE ZA ČISTIJI VAZDUH Antić: Strateški cilj Srbije je da proizvodnja struje bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU!

Društvo -

U Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu završen je još jedan ekološki projekat izgradnjom sistema za smanjenje emisije azot oksida u bloku A4, koji će omogućiti da se emisija te štetne materije redukuje ispod 200 miligrama po metru kubnom.

Ukupna vrednost radova i opreme je oko 8,5 miliona evra, od čega je EU iz fonda IPA 2014 obezbedila oko 80 odsto sredstava.

Novi sistem, koji će građanma obezbediti čistiji vazduh, još jedan je u nizu ekoloških projekata koji će omogućiti velike benefite u zaštiti životne sredine i ispunjenju obaveza Srbije na putu ka EU.

Povodom završetka tog projekta TENT su danas posetili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici, pomoćnik ministra finansija Marko Jovanović i v.d.direktora Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" Milorad Grčić.

Ministar Antić kaže da će novo postrojenje u bloku A4 TENT-a emisiju azot oksida smanjiti sa 380 miligrama po metru kubnom na ispod 200 miligarama po metru kubnom.

Čestitao je na uspešnom realizovanom projektu koji je, kaže, značaj deo ukupnih napora koje Srbija i EPS čine kako bi se naš elektroenergetski sistem modernizovao, postao efikasniji i kako bi svoje aktivnosti zasnivao na najvišim standardima u zaštiti životne sredine.

Za TENT je rekao da je ključni oslonac našeg elektroenergetskog sistema koji proizvodi 50 odsto ukupne električne energije u Srbiji, te da je energetski sistem u Srbiji ključni faktor stabilnosti energetskog sektora u regionu.

"Strateški cilj Srbije i svih koji žele dobro regionu je da proizvodnja struje u Srbiji bude stabilna i zasnovana na najvišim standardima EU", kaže Antić koji je zahvalio EU na podršci u realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Naglasio je da Srbija i EPS čine velike napore da se svi naši proizvodni kapaciteti očuvaju i modernizuju, uz dostizanje onih standarad koje smo zacrtali kao ciljeve.

Antić kaže da EU prepoznaju napore koje činimo kako bi Srbija i čitav region uhvatili korak u tranziciji elektroenergetskog sektora, te zahvalio Uniji što su u tim porojektima ključni partner Srbije.

Izrazio je spremnost Srbije da doprinese povećanju obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji energije, te da uloži značajna sredstva kako bi naš energetski sistem funkcinisano u okvirima i standarima EU.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track