Najnovije vesti

VELIKA POBEDA SRPSKIH GRAĐEVINARA, MIHAJLOVIĆEVA O AUTO-PUTU KROZ GRDELICU: Potrošeno čak 250.000 tona asfalta, izgrađena dva tunela i 33 mosta...
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

južni krak koridora 10

VELIKA POBEDA SRPSKIH GRAĐEVINARA, MIHAJLOVIĆEVA O AUTO-PUTU KROZ GRDELICU: Potrošeno čak 250.000 tona asfalta, izgrađena dva tunela i 33 mosta...

Biznis

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je završetak izgradnje i puštanje u saobraćaj auto-puta kroz Grdeličku klisuru velika pobeda domaćih građevinara, ali i svih građana Srbije.

"U subotu će biti pušten kompletan južni krak Koridora 10, imaćemo auto-put od severa do juga, od Horgoša do Preševa. To je najpre pobeda naših građevinara, ali i pobeda svi građana i nešto na šta mogu da budu ponosni", rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ona je dodala da će auto-putem od Niša do Soluna moći da se stigne za oko tri sata, a od Vranja za dva sata, ali da je najvažnije da je sve urađeno tako da nova saobraćajnica bude bezbedna.

"Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena, izgrađena su dva tunela i 33 mosta, uključujući i dva najviša mosta u Srbiji, izmeštani su železnička pruga i rečno korito", rekla je Mihajlovićeva.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je dodala da očekuje da do Vidovdana (28. juna) bude puštena u saobraćaj i deonica od Obrenovca do Čačka, u decembru deonica Surčin-Obrenovac, a tokom leta biće pušten u saobraćaj i preostali deo istočnog kraka na Koridoru 10.

Podsetila je i da je Srbija i devedesetih i u dobrom delu posle 2000. godine, dok su druge zemlje završavale svoje koridore, stajala u mestu.

"Danas mi završavamo projekte koje smo nasledili i počinjemo nove, a na infrastrukturnim projektima u Srbiji rade najbolje evropske, kineske, ruske, američke kompanije. Ove godine počinjemo da gradimo četiri nova auto-puta, a prvi među njima biće auto-put Preljina-Požega, gde radovi počinju ove sedmice. Vrednost izgradnje ove deonice je 450 miliona evra, a trećinu trase čine mostovi i tuneli, od kojih će neki biti duži od najdužeg u Grdeličkoj klisuri.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na leto počinju radovi na auto-putu Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, i na Moravskom koridoru, gde radove izvodi američki 'Behtel', a na jesen i na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da je zbog povećanja tranzita kroz Srbiju važno što se posle 30 godina završava i beogradski prsten, odnosno obilaznica oko Beograda, koja se trenutno gradi na deonici od Ostružnice do Bubanj potoka, a biće izgrađen i nastavak do Pančeva.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...