NAJVEĆI SVETSKI MISLIOCI, NAUČNICI I IZUMITELJI DANAS NA SKUPU WORLD MINDS U BEOGRADU: Vučić i Šreder na simpozijumu, čuveni Dobeli publiku pozdravio na srpskom! Svetu predstavljamo srpski izum Teslagram, evo šta je to!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

world minds

NAJVEĆI SVETSKI MISLIOCI, NAUČNICI I IZUMITELJI DANAS NA SKUPU WORLD MINDS U BEOGRADU: Vučić i Šreder na simpozijumu, čuveni Dobeli publiku pozdravio na srpskom! Svetu predstavljamo srpski izum Teslagram, evo šta je to!

InfoBiz -

BEOGRAD - Vodeći svetski inovatori, naučnici, biznis lideri i umetnici koji na inspirativan način predstavljaju ideje novog doba, okupiće se danas u beogradskom Narodnom pozorištu na prestižnoj World minds konferenciji.

Srbija je prva zemlja na svetu, pored Švajcarske, u kojoj će se održati ovaj značajan simpozijum koji okuplja najveće mislioce sveta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

foto: Facebook Printscreen Gravity

Ova švajcarska organizacija redovno organizuje svoje skupove svakog decembra u Cirihu.

World minds zajednicu čini više od 1.000 visokorangiranih pojedinaca, među kojima su nobelovci, državnici, naučnici, profesori univerziteta, ambasadori, pisci, koji su dali značajan doprinos nauci, umetnosti i biznisu.

Na skupu su se sreli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

14.20 - U toku je razgovor predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera o geopolitičkim pitanjima i bombardovanju Srbije.

Vučić je tim povodom rekao i kakva su njegova sećanja na period bombardovanja i naglasio da je to svakako bila loša odluka, te poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi znate da brojke pokazuju da ekonomski odlicno napredujemo", kazao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emotivna odluka.

Organizator konferencije Rolf Dobeli je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju. Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.

"Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd", rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip. Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma'agalim, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom. Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

Beograd će na ovaj način postati svetski centar za razmenu prestižnih inovativnih rešenja u oblasti robotike, astrofizike, medicine, molekularne biologije, psihologije, marketinga, umetnosti, sporta, navodi se u saopštenju.

Srbiju će ove godine predstavljati: Teslagram, tehnologija koja se razvija na Institutu za fiziku i predstavlja najbolji sistem zaštite od falsifikovanja, BioSens Institut, naučno-istraživački institut koji se bavi razvojem, uvođenjem i promocijom naprednih IKT rešenja u poljoprivredi i 3Lateral - vodeći proizvođač digitalne humane tehnologije i kreativnog sadržaja.

Poseban fokus skupa u Beogradu biće i na učešću mladih istraživača, studenata na doktorskim i postdoktorskim studijama iz Srbije i regiona.

Na World minds konferenciji u decembru prošle godine učestvovalo je više od 30 predstavnika iz Srbije. Priliku da budu među 11 odabranih govornika na konferenciji imala su dva naša stručnjaka - prof. Miroslav Đorđević, vodeći svetski rekonstruktivni hirurg i naučnik, profesor urologije i hirurgije na Univerzitetu u Beogradu, osnivač i direktor beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju i...

...Vladimir Mastilović, osnivač i direktor kompanije koja razvija napredne tehnologije koje su osnova budućih formi digitalnih medija.

Rolf Dobeli, osnivač organizacije World.minds, rekao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo, kada je dobio poziv da dođu u Srbiju, koja će imati priliku da bude domaćin ovog skupa.

"Ovo je odlična šansa da srpski naučnici i drugi mislioci prenesu svoje znanje, iskustvo i ideje za novu budućnost, kako bi se sa njihovim dostignućima upoznao širi krug ljudi iz međunarodne zajednice", istakao je Dobeli.

Kreiranje novih znanja i pristup najnovijim otkrićima iz čitavog sveta jeste osnov moderne ekonomije, naučnog, društvenog i kulturnog napretka i jačanja konkurentnosti jedne države.

Zbog toga je Vlada Republike Srbije pokrenula partnerstvo sa prestižnom

švajcarskom organizacijom koja će pomoći da u našu zemlju dovedemo najumnije ljude današnjice i pružimo priliku domaćim stručnjacima da sa njima razmene iskustva i predstave svoja dostignuća, ističe se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track