ŠREDER POSLE 20 GODINA PROGOVORIO USRED BEOGRADA O BOMBARDOVANJU SRBIJE 1999: Bila je to emotivna odluka, ali smo morali
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

skup world minds

ŠREDER POSLE 20 GODINA PROGOVORIO USRED BEOGRADA O BOMBARDOVANJU SRBIJE 1999: Bila je to emotivna odluka, ali smo morali

Politika -

BEOGRAD - Nekadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je danas gost u Beogradu na velikom skupu World.Minds, progovorio je šta je prethodilo odluci o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

1 / 10 Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na konstataciju da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ga je navelo na ovu akciju protiv Srbije, on je odgovorio: Prvo je bila odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu.

Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu."

Vučić je na pitanje Marka Valdera kakva su njegova sećanja na taj period, odgovorio:

- Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track