POČEO KONKURS ZA SRPSKE FIRME: Iz EU PRO 2,5 miliona evra za nabavku nove opreme za proizvodna preduzeća u Srbiji
Foto: Shutterstock

BIZNIS

POČEO KONKURS ZA SRPSKE FIRME: Iz EU PRO 2,5 miliona evra za nabavku nove opreme za proizvodna preduzeća u Srbiji

InfoBiz -

Novu opremu, vrednu oko dva miliona evra, 2018. godine dobilo je 106 preduzeća iz Srbije, uz pomoć finansijske podrške po konkursu Programa podrške Evropske unije razvoju opština (EU PRO), dok se na novom konkursu, koji je otvoren do 10. novembra, proizvodnim preduzećima nudi ukupno 2,5 miliona evra, saopštili su predstavnici EU.

Zamenik šefa Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu EU za politiku susedstva i proširenje Hristos Makridis je rekao danas novinarima u Kragujevcu da se radi o podršci za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz obnavljanje opreme.

- Otvoren je novi poziv za dostavljanje predloga projekata za mala i srednja preduzeća, kako bi razvijali svoje poslovanje i obnovili opremu. U pitanju je mali novac koji daje veliki efekat, kazao je Makridis i pozvao proizvođače da se prijave za dodelu bespovratnih sredstava.

Za dodelu bespovratnih sredstava, od 10.000 do 70.000 evra za nabavku nove opreme, mogu da konkurišu proizvodna preduzeća iz 99 opština, ali ne iz Beograda i AP Vojvodine.

Uslov je da preduzeća budu stara do pet godina, odnosno da su registrovana u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine.

Učešće zainteresovanih preduzeća za nabavku opreme treba da bude od 20 do 30 odsto.

Makridis je danas u Kragujevcu posetio i dva od šest preduzeća koja su zanovila opremu uz finansijsku podršku EU PRO programa u ukupnoj vrednosti od oko 150.000 evra.

Posetio je "CT Media Textile Printing", koje se bavi izradom zaštitne opreme i "Sanum per Fructus", preduzeće za preradu u prodaju meda.

Sredstva EU PRO za nabavku opreme koristile su i kompanija "Elplant", koja proizvodi transformatore, "Inox Weld", koja proizvodi oluke, "GMS Super", koje proizvodi gradjevinski materijala i "Marella natural" koja proizvodi prirodne voćne sokove, džemove i sirupe.

Predstavnik Evropske unije obišao je i otvoreni sportski teren u Velikom parku u Kragujevcu, koji je rekonstruisan sredstvima EU PRO i Grada Kragujevca u vrednosti od oko 175.000 evra.

Po konkursu EU PRO u Kragujevcu finansira se i unapređenje razvoja Geografskog informacionog sistema, proširenja braunfild lokacije u staroj industrijskoj zoni Kragujevac i tehnička dokumentacija za sanaciju mosta preko Lepenice.

Ukupna vrednost ova tri projekta je oko 993 miliona evra.

- Radim u Briselu, na podršci pristupanju Evropskoj uniji. Na ovom mestu možemo lepo da vidimo koristi za srpske građane. Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da vidim da novac poreskih obveznika iz Evropske unije zaista pomaže građanima Srbije da se povežu sa Unijom, rekao je Makridis.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track