Najnovije vesti

E-FAKTURE OBAVEZNE OD 1. JANUARA 2022. GODINE: Usvojeni Zakoni o računovodstvu i reviziji
Foto: Profimedia

Skupština Srbije

E-FAKTURE OBAVEZNE OD 1. JANUARA 2022. GODINE: Usvojeni Zakoni o računovodstvu i reviziji

Biznis

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o računovodstvu i Zakon o reviziji kojim se podiže nivo kvaliteta finansijskog izveštavanja u Srbiji, što je jedan od preduslova za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta u zemlji, za podsticaj razvoju domaće privrede i privlačenje potencijalnih stranih investicija.

 

Zakon o računovodstvu predviđa da će e-fakture biti obavezne od 1. januara 2022. godine. Takođe, zakon podrazumeva i uvođenje sertifikata za obavljanje tog posla.

 

Kada je reč o regulisanju računovodstvenih usluga, Komora ovlašćenih revizora će izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će Registar voditi Agencija za privredne registre.

 

Registar pružalaca računovodstvenih usluga početi sa radom 01. januara 2021. godine.

 

"Pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge - u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona", istakao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

 

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je dodao da se ukida obaveza sastavljanja i dostavljanja dva seta izveštaja, za statističke i druge potrebe i finansijske izveštaje, Agenciji za privredne registre.

 

Zakonom o reviziji regulisano je da javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrole kvaliteta nad radom revizorske struke obavlja Komisija za hartije od vrednosti.

 

"Izricanje mera će biti kraće, a bilo je slučajeva da proceš traje i preko šest meseci od započinjanja procesa u okviru Komore ovlašćenih revizora", objasnio je ranije ministar.

 

Izmene i dopunama Zakona o reviziji prihvata se, kaže, preporuka 28 MANIVALA za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici društava za reviziju.

 

Kako je rekao, rok za usklađivanje društava za reviziju je godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona, uz obavezu da obaveste komisiju i komoru o tome, dok rok za brisanje izrečenih mera iz registra počinje da teče od dana izricanja mere u skladu sa postojećim Zakonom o reviziji.

 

Zakonom se prihvata preporuka 28 MANIVALA za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osdujivanim pravnim i fizičkim licima i njihovim povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...