800 KOMPANIJA UKLJUČENO U DUALNI SISTEM OBRAZOVANJA! Čadež: Drago nam je da je od tog broja čak 80 odsto domaćih preduzeća!
Foto: Zorana Jevtić

sinergija državnih institucija

800 KOMPANIJA UKLJUČENO U DUALNI SISTEM OBRAZOVANJA! Čadež: Drago nam je da je od tog broja čak 80 odsto domaćih preduzeća!

InfoBiz -

U Srbiji je registrovano oko 800 kompanija koje su uključene u dualni sistem obrazovanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i dodao da je od tog broja čak 80 odsto domaćih kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća.

- Upravo smo to i hteli da postignemo. U početku primene dualnog obrazovanja taj odnos kompanija je bio takav da su pola bile domaće, a pola strane, sada je 80 odsto domaćih, rekao je Čadež novinarima nakon obilaska kompanije "DM" u Beogradu, koja je jedna od prvih kompanija u našoj zemlji koja je podržala sistem dualnog obrazovanja.

Ističe da je zahvaljujući sinergiji državnih institucija i privrede taj model zaživeo i u srpskim kompanijama.

Čadež je pohvalio državne institucije što su imale sluha za uvođenje tog sistema obrazovanja, ali i što su odlučile da ga prošire na visoko obrazovanje, što je, dodaje, takođe bila jedna od želja privrednika.

- Imali smo reakcije kompanija mnogo pre nego što je donet Zakon o uvođenju dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje, jer su kompanije tražile da rad univerziteta bude što više vezan sa njihovim potrebama, ukazao je Čadež.

Navodi da će primena dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju biti lakša od uvođenja u srednjim školama, jer, kaže, radi se o punoletnim ljudima kojima je lakše da obavljaju praksu i koji mogu odmah stupiti u radni odnos.

- Nama je bitno da vidimo šta našem obrazovnom sistemu može privreda da doprinese i da utiče na ono što je najvažnije, a to je nastavni program, jer mi moramo da imamo nastavni program koji odgovara onome što će se sutra raditi, podvukao je Čadež.

Privredna komora Srbije je ovu nedelju posvetila dualnom obrazovanju i organizovala niz aktivnosti širom zemlje.

Danas je u Beogradu održala "Karavan dualnog obrazovanja" tokom kojeg su predstavnici države i privrede iz Srbije, sa partnerima iz Austrije, Nemačke i Švajcarske, koje su pružale podršku razvoja dualnog obrazovanja u našoj zemlji, obišle tri kompanije koje su primer takvog modela obrazovanja.

Čadež je kazao da su posebno ponosni na profil trgovca koji je urađen u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom i Trgovačkom školom.

- U kompaniji "DM" bio sam 2016. kada smo pozdravili prve učenike koji su krenuli da se školuju po tom profilu i da imaju deo nastave i da uče kroz rad u kompaniji. Danas imamo tu čast da pozdravimo devojku Anđelu koja je iz te prve generacije završila školu po dualnom modelu obrazovanju i dobila posao u kompaniji, ali i novu generaciju učenika, rekao je Čadež.

Ističe da oni koji se školuju po dualnom modelu dobiju znanja koja će moći da upotrebe u bilo kom radnom okruženju u svetu i dodaje da iskustvo koje se dobije tokom prakse od mentora nema cenu.

Pre početka karavana, danas je u Privrednoj komori Srbije održana panel diskusija o početku primene Zakona o dualnom obrazovanju, na kojoj je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovane politike PKS Mirjana Kovačević kazala da se od septembra ove godine po dualnom modelu školuje oko 6.100 učenika u 48 gradova i opština.

Dodaje da đaci uz teorijsku nastavu u 72 škole, učenje kroz rad za 35 dualnih profila imaju u oko 800 kompanija.

Kovačević je istakla da je dualni model obrazovanja u Srbiji razvijen uz podršku Austrije, Nemačke i Švajcarske, a naročito uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), Austrijske privredne komore, Nemačko-srpske privredne komore.

Na današnjem panelu govorili su i rukovodilac Službe za stručno obrazovanje u Ministarstvu za ekonomske poslove i digitalizaciju Aleksander Holbl, vođa GIZ projekta An-Ketrin Hentšel i istraživač švajcarskog ekonomskog instituta KOF Katrine Kaves.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track