Najnovije vesti

MINISTAR LJAJIĆ: 400 miliona evra gubitka zbog taksi, mali Šengen otvoren i za Kosovo
Foto: Zorana Jevtić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

MINISTAR LJAJIĆ: 400 miliona evra gubitka zbog taksi, mali Šengen otvoren i za Kosovo

Biznis

BEOGRAD - Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas je za proteklih godinu dana, otkako je Priština uvela takse na srpsku robu, na Kosovo izvezeno manje srpske robe u vrednosti 395,7 miliona evra a da je najveća šteta što će biti teško da se ta roba ponovo plasira na kosovsko tržište kada se one ukinu.

Ljajić je, gostujući na RTS, rekao da su ;najveće gubitke zbog taksi, u periodu od 21. novembra prošle do 21. novembra ove godine, pretrpeli NIS, Železara iz Smedereva. Prema njegovim rečima, na Kosovu više i nema proizvoda prehrambene industrije iz centralne Srbije, u isto vreme, duplo je porastao izvoz na Kosovo robe iz Grčke, Madjarske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije kao i za pedeset odsto iz Makedonije.

Ljajić je naveo i da su gubitnici kupci na Kosovu jer skuplje plaćaju robu koja je tu došla kao zamena, čime se samo pokazuje da su takse bile političko-populistički potez protivan ekonomskoj logici.

Skenderi: Uvećane takse nanele štetu i kosovskoj ekonomiji

Godinu dana od odluke Prištine da Beogradu nametne 100 odsto uvećane takse na proizvode iz centralne Srbije, profesor prištinskog Ekonomskog fakulteta, Nagip Skenderi, ocenjuje da je ta mera bila politička i da je nanela štetu i kosovskoj ekonomiji.

Skenderi za portal Kosovo onlajn kaže da su stopostotno uvećane takse uvedene kao odgovor Beogradu na blokadu članstva Prištine u međunarodne organizacije. Prema njegovim rečima, Priština je tom merom "pokazala mišiće" u pokazivanju da je Kosovo država, te da su takse ostvarile cilj u, kako kaže, "odbrani suvereniteta i integriteta. Međutim, ukazao je da se ta mera loše odrazila na ekonomiju i Kosova i Srbije. Stoga, Skenderi ističe da je neophodno obezbediti slobodan protok robe.

Na ekonomskom nivou zna se da to nije bilo dobro ni za Srbiju ni za Kosovo. Ekonomija sad, u globalnom vremenu, treba da ide bez carine, bez takse, bez ograničenja, bez granica, kaže Skenderi.

Na pitanje o "malom Šengenu", i da li u njega može da se uključi Kosovo, on je rekao da ideja "malog Šengena" nije da se prave dogovori sa bilo kojom zemljom pojedinačno.

"Ovo je ideja tri zemlje, a otvorena je i za druge ekonomije zapadnog Balkana, dakle i za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i za Kosovo", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo.

"Nije ovo politički savez već ekonomska logika", rekao je Ljajić, navodeći da svi od toga mogu da imaju korist.

Kako je naveo, kupci bi imali jeftiniju robu zbog veće konkurencije, lakše bi se dolazilo do radne snage, a puno bi se uštedelo na troškovima transporta jer se najviše vremena proee u čekanju na granicama.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...