Najnovije vesti

BOMBONJERA U OBLIKU VELIKE ALBANIJE PRODAJE SE USRED SRBIJE?! A kad vidite poleđinu kutije, pašće vam mrak na oči (FOTO)
Foto: Profimedia

skandal i provokacija

BOMBONJERA U OBLIKU VELIKE ALBANIJE PRODAJE SE USRED SRBIJE?! A kad vidite poleđinu kutije, pašće vam mrak na oči (FOTO)

Društvo

BEOGRAD - Širom Srbije prodaju se bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova" čime se grubo krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Minstarstva trgovine. Da sve bude gore, kada se otvori kutija, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku "velike Albanije", čime je upućena jasna provokacija svim kupcima i građanima u Srbiji. Nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitno mora da bude i sklonjen sa rafova.

- U prodavnici sam naišao na tu bombonjeru, koja naoko izgleda lepo i odlučio sam da je kupim. Iskreno, nisam obratio pažnju na deklaraciju jer to nikada ne zagledam. Kada sam došao kući, slučajno sam pogledao i pao mi je mrak na oči. Na deklaraciji proizvoda koji sam kupio u Srbiji stoji zemlja porekla Kosovo. Nisam mogao da verujem da je neko to dozvolio - svedoči vidno razočaran građanin Srbije.

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova. - Stav naše zemlje po pitanju Kosova je jasan, kao i naš Ustav. S toga ne bismo smeli da dozvolimo da na rafovima viđamo proizvode sa kosovskom deklaracijom. Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik "velike Albanije" - što je direktna provokacija za svakog našeg građana. U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije naglašavaju da je ovakava način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana naše zemlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MADE WITH LOVE. MORELLO. #KAMILACHOCOLATE ❣️ . . . #kamilachocolate #chocolate #prizren #kosovo

A post shared by Kamila Chocolate (@kamilachocolate) on

- Postavili su bombone malo ukoso da se ne bi lako primetilo. To je ogromna provokacija i ne mogu da verujem da još stoji u rafovima u prodavnica - požalio se razbesneli potrošač.

Foto: Montaža/Ilustracija
Foto: Montaža/Ilustracijafoto: Shuterstock, Profimedia, ilustracija

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvm načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.

(Kurir.rs/Telegraf/Zaštitnik potrošača/Foto: Profimedia/Ilustracijap)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...