KOMERCIJALNA BANKA NE MORA DA SE PRODA: Viceguverner NBS kaže da država može da se potvrdi kao odgovoran vlasnik
Ilustracija, Foto: Nemanja Pančić

u susret prodaji

KOMERCIJALNA BANKA NE MORA DA SE PRODA: Viceguverner NBS kaže da država može da se potvrdi kao odgovoran vlasnik

InfoBiz -

BEOGRAD, 20. februar 2020. (FoNet) - Država može da se potvrdi kao odgovoran vlasnik Komercijalne banke, kao što godinama odgovorno upravlja javnim finansijama, i da privatizacija Komercijalne banke ne mora da se sprovede po svaku cenu, izjavio je u intervjuu za magazin "Biznis" viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović.

Sa stanovišta NBS, ne treba upadati u zamku da se postupak privatizacije Komercijalne banke mora sprovesti po svaku cenu, naročito imajući u vidu njenu veličinu i značaj u bankarskom sektoru, izjavio je Jović.

On je dodao da su se, nakon što je država povratila većinsko vlasništvo nad kapitalom banke, stekli uslovi da se i u upravljanju ovom finansijskom institucijom „država potvrdi kao odgovoran vlasnik, kao što je u prethodnom periodu savesno i odgovorno upravljala javnim finansijama“.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

"Preuzimanjem dominantnog paketa vlasništva nad Komercijalnom bankom (83,2 odsto) otklonjene su prepreke za efikasno upravljanje, koje su proizilazile iz specifičnih uslova za odlučivanje predviđenih Ugovorom akcionara, a koji je sa međunarodnim finansijskim institucijama zaključen u privatizaciji banke iz 2006.", naveo je viceguverner Jović, prenosi Sputnjik.

Jović je ukazao na primarnu nadležnost NBS da sprovodi ocenu poslovne reputacije vlasnika banke, i da u tom procesu ona ne pravi razliku između lica u privatnom ili državnom vlasništvu, stranom ili domaćem.

Sa stanovišta NBS od suštinskog značaja je posvećenost vlasnika banke kvalitetnom korporativnom upravljanju, nezavisno od toga da li je reč o licu u privatnom ili državnom vlasništvu. To se postiže obezbeđenjem profesionalnog menadžmenta, istakao je Jović.

Viceguverner NBS je ukazao i na činjenicu da najveći pojedinačni vlasnik Nove Ljubljanske banke, potencijalnog investitora u postupku privatizacije Komercijalne banke, i dalje Republika Slovenija.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track