POČELA PRIMENA MERA ZA EKONOMSKI OPORAVAK: Srbija može prva da stane na noge, privrednici jedva čekaju start trke
Država stala uz privredu... Siniša Mali, Foto: Beta/Slobodan Miljević

Spas

POČELA PRIMENA MERA ZA EKONOMSKI OPORAVAK: Srbija može prva da stane na noge, privrednici jedva čekaju start trke

InfoBiz -

Vetar u leđa: Ogromno interesovanje za državne olakšice, za manje od 24 sata 15.000 privrednika otvorilo je namenski račun i prijavilo se, rekao ministar finansija Siniša Mali

Primena ekonomskih mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica krize zbog pandemije koronavirusa juče je i zvanično počela. Naši sagovornici kažu da je domaća privreda oberučke prihvatila ovaj pojas za spasavanje, ali da sada, s jednakim interesom, očekuje otvaranje zemlje i start svih privrednih aktivnosti.

Dve strane medalje

Ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje državnih olakšica „teških“ čak 5,1 milijardu evra. - Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun i na taj način se prijavili za mere - izjavio je Mali i naglasio da bi izdavanje korporativnih obveznica moglo da posluži kao važan dodatni izvor finansiranja kompanija u Srbiji.

foto: Beta Miloš Miškov

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević naglašava za Kurir da relaksiranje mera u cilju očuvanja zdravlja stanovništva mora ići paralelno s otvaranjem privrede. - Ekonomija ne može baš dugo da bude osujećena. Ona je druga strana iste ove medalje. Ta dva segmenta se moraju paralelno i zavisno posmatrati. Sasvim je racionalno ono što je predsednik Vučić najavio. Čak i ako se sačeka kraj maja za ukidanje vanrednog stanja, neće biti previše dugo čekanje za privredu. I nije samo pitanje našeg vanrednog stanja već i zatvorenih država s kojima poslujemo - napominje on.

foto: Dado Djilas

Rizici i poverenje

Predsednik „ITM sistema“ Toplica Spasojević smatra da je, uz dobre i sveobuhvatne ekonomske mere, jednako važno i otvaranje zemlje i započinjanje privredne aktivnosti. - Treba da otpratimo put Kine, koja je zauzdala epidemiju i sada njena preduzeća rade punom parom. Ako Srbija prva u regionu stane na noge, biće to odlična poruka za ostatak Evrope i sveta. Naša privreda jedva čeka da se otvori. Unutrašnje tržište će odmah profunkcionisati, ali izvan toga će morati da se sačeka otvaranje drugih zemalja, jer sve teče po principu spojenih sudova - objašnjava naš sagovornik.

foto: Printscreen Tanjug

I direktor „Mone“ Tomislav Momirović je za što brže normalizovanje privrednih aktivnost, čak i uz rizik. - Kriza je razarajuća i potrebna nam je hrabrost za takvu odluku. Moramo da rizikujemo i hodamo po tankoj žici, jer ne smemo čekati potpunu stabilizaciju, već momenat kada stvari polako počinju da staju na noge. Moramo i da se okrenemo domaćim resursima i domaćim privrednicima. Ključno je da se stvaraju poslovi. Velika je stvar što su donete ekonomske mere, jer ulivaju poverenje da ćemo se stabilizovati. Pad čitave Evrope će biti strašan, a mi imamo šansu da naš maksimalno ublažimo - poručuje Momirović.

Gardijan o korona diplomatiji

RUSIJA, KINA I EU TAKMIČE SE ZA NAKLONOST SRBIJE

U Srbiji, zemlji kandidatu za ulazak u EU koja se poslednjih godina udvarala i Moskvi i Pekingu, jako je vidljiv presek konkurentnih „korona virus diplomatija“, piše ugledni Gardijan. U članku pod naslovom „Kako se koronavirus diplomatijom Rusija, Kina i EU takmiče za naklonost Srbije“ britanski list navodi da vodeći igrači, kako se ubrzava pandemija koronavirusa, gledaju kako da upotrebe „meku moć“ i „pomoć“ da ispune svoje spoljnopolitičke ciljeve. - EU time pokušava da dokaže da priče o evropskim vrednostima i solidarnosti nisu samo prazne priče, za Kinu to je promena narativa da predstavi zemlju kao rešenje za koronavirus, ne njegov uzrok - piše Gardijan. Prema pisanju lista, Rusija koristi skromnije resurse s maksimumom efekata, s vojnim vozilima koja se kreću kroz Italiju ili avionom punim opreme poslatim u SAD, dok su Amerikanci usredsređeni na sebe i odsutni su iz igre koronavirus diplomatije.

Mali poklopio lidera SZS

ĐILAS LAŽIMA DOVODI GRAĐANE U ZABLUDU

foto: Dragana Udovičić

Ministar finansija Siniša Mali smatra da „neozbiljne i neodgovorne“ kritike lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa programa ekonomskih mera dovode građane u zabludu. Mali je u saopštenju naveo da Đilas iz svoje udobne fotelje iznosi apsolutne laži i time unosi nemir među građane. - Svi ekonomisti i privrednici hvale ove ekonomske mere, samo smetaju Draganu Đilasu, jer čovek ima svoju političku agendu i želi samo najgore svojoj zemlji i građanima - poručio je Mali.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Beta/Slobodan Miljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track