EKONOMSKE MERE VLADE U VEZI S KORONOM: Minimum 4.000 svakom penzioneru! Imamo svega, a ima i para za penzije i plate
Foto: Printscreen Kurir TV

OBRAĆANJE PREMIJERKE Brnabić I MINISTRA FINANSIJA Malog

EKONOMSKE MERE VLADE U VEZI S KORONOM: Minimum 4.000 svakom penzioneru! Imamo svega, a ima i para za penzije i plate

Politika -

U Srbiji su najugroženiji sektori turizam, transport i logistika. Situacija se prati iz časa u čas, stabilna je i pod kontrolom. Imamo i redovne sastanke. Preduzete dve važne mere. Imamo svega u radnjama, snabdevanje je stabilno, ne gomilajte zalihe

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas u 11 časova obraća se medijima, a tema konferencije biće ekonomske mere povodom situacije u vezi sa korona virusom.

Pored predsednice Vlade, na konferenciji govori i ministar finansija Siniša Mali.

1 / 10 Foto: Printscreen Kurir TV

Na samom početku premijerka Brnabić je naglasila da će se danas razgovarati samo i isključivo o ekonomskim merama.

foto: Printscreen Kurir TV

- Od danas u 18 časova ovde u Vladi Srbije imaćemo dnevne pres-konferencije 24 časa, 7 dana u nedelji, u okviru kojih će se davati sve informacije, biće tu lekari, epidemiolozi, odgovaraćemo na sva pitanja - rekla je Brnabićeva dodajući da će posledice korone u svetu biti smanjen globalni rast.

- U Srbiji su najugoženiji sektori pre svega turizam, transport i logistika - rekla je premijerka pojasnivši da je emitovano 60.000 vaučera za odmor u Srbiji kako bi se ublažile posledice korone na polju turizma.

- Juče smo doneli dve važne mere. Prva je da je Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu i u stalnom smo kontaktu sa Narodnom bankom i nadalje. Druga mera je mera Vlade Srbije tj. ulaganje 25 milijardi dinara, odnosno skoro 200 miliona evra u kapitalne projekte čime će se pokriti javni sektor.

Brnabićeva je naglasila da je stalno na raspolaganju, ujutru, uveče, noću, kad god treba da odgovori na svako pitanje.

Minimum 4.000 svakom penzioneru, da se osećaju sigurno

Brnabićeva je rekla i da je u dogovoru sa predsednikom Vučićem posebna pažnja posvećena penzionerima kojima će u narednih mesec dana biti isplaćena, kao dodatna podrška, jednokratna finansijska pomoć od minimum 4.000 dinara.

Ministar Mali: Kao da smo se spremali za ovu krizu

Ministar finansija naglasio je da država preduzima odgovorne mere, da u budžetu ima novca zahvaljujući merama štednje u poslednjim godinama zbog kojih danas imamo novca ne samo da se svakom penzioneru u Srbiji isplati minimum po 4.000 jednokratne pomoći iz budžeta nego i da se u nredna dva meseca redovno isplate sve plate i penzije kao i svi drugi rashodi a da se ne zaradi nijedan jedini dinar, što svakako ne može da se dogodi.

Brnabić: Srbija ima dovoljno respiratora

Brnabićeva je rekla da Srbija ima dovoljno respiratora i dodala da je Ministarstvo zdravlja raspisalo nabavku za dodatne količine kako bi se povećala sigurnost.

Brnabić je kazala da se u ovom trenutku broj respiratora u svim zemljama tretira kao državna tajna.

"Srbija ima dovoljno respiratora. To što se nabavljaju dodatne količine biće za svaku sigurnost, da budemo zaista, ne sto posto, nego 200 posto sigurni. Videli ste juče i da je predsednik (Aleksandar) Vučić pitao ljude iz zdravstva da li može da kaže koliko ima respiratora i da su mu oni striktno rekli da ne može da se govori o brojevima", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Zamolila je građane da veruju zdravstvu, Vladi Srbije, predsedniku i državnim organima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track