MINISTAR MALI: Apsolutno smo likvidni, nema problema za plate i penzije! U budžetu para dovoljno
Foto: Printscreen Kurir TV

zajednička konferencija za štampu s premijerkom Anom Brnabić

MINISTAR MALI: Apsolutno smo likvidni, nema problema za plate i penzije! U budžetu para dovoljno

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio do danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

"Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutnio likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije", objasnio je on.

Mali je rekao da će nastojati u nedeljama i mesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese. "Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode", podvukao je on.

Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mera i politike od 2014., koja je bila usmerena na štednji.

"Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim merama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku", dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stablna situacija u javnim finansijama.

"Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku", kazao je Mali. On je naglasio da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija i ustanova kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacije u privredi. Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove.

"Fiskalna politika vlade reaguje sa još jednim paketom stimulativnih mera u visini od 200 miliona evra. Ovo je dodatni podsticaj povećanju i intenziviranju radova u našoj zemlji i podsticanju stope rasta u našoj privredi, sa ciljem održavanja obima zaposlenosti", objasnio je on.

U narednih mesec dana, prema njegovim rečima, biće nađeni načini da se isplati najmanje 4.000 dinara penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta, dodatna pomoć u ovim teškim trenucima.

Rekao je da Srbija iz dana u dan prati situaciju, kao i šta rade druge zemlje.

Naglasio je da je nesumnjivo da se globalna ekonomija usporava, da pojedine zemlje, koji su naši veliki ekonomski partneri, kao Italija, imaju probleme.

"Verovatno će biti i kod nas problemi, ali odgovoran način preduzimanju mera na vreme je najbolji način kako se nositi sa krizom", podvukao je on.

U budžetu dovoljno para za naredni period

Mali je izjavio je da Srbija u budžetu ima dovoljno novca da isplati sve obaveze u naredna dva meseca čak i ako ne bi imala nikakav prihod, što se neće desiti.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da svakodnevno u budžetu Srbija ima izmedju 160 i 180 milijardi dinara, da je potpuno likvidna i da će i u mesecima koji dolaze držati likvidnost na većem nivou zbog bezbednosti gradjana.

Mali je istakao da postoji potpuna koordinacija svih institucija kada je reč o merama ekonomske politike, da je veoma važno što je Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatnu stopu i da će država odvojiti još 24 milijarde dinara za podsticaje u privredi.

"Imamo stabilnu situaciju, kao da smo se spremali za krizu", ocenio je Mali i istakao da je dobra situacija u budžetu pokazala opravdanost eknonomskih mera i politike štednje i odgovornosti koja se sprovodi od 2014. godine.

Rekao je da se iz sata u sat prati šta rade druge zemlje jer je nesumnjivo da globalna ekonomija usporava, da Italija ima velike probleme koje će verovatno imati i Srbija, te da će "preduzimati mere u pravo vreme, a da je ovo za sada dovoljno".

On je potvrdio da će na zahtev predsednika i premijerke Srbije u narednih mesec dana država naći načina da svakom od 1,7 miliona penzionera isplati minimum po 4.000 dinara.

Mali: Kapitalne investicije premašiće 285 milijardi dinara

Za kapitalne investicije planirano je da se iz budžeta za ovu godinu izdvoji više od 260 milijardi dinara a sa dodatnih 24 milijarde dinara koje je Vlada Srbije odvojila kako bi se prevenirali negativni efekti koronavirusa na ekonomiju i privredu zemlje, ta cifra će premašiti 285 milijardi dinara.

Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

"Mi ćemo sa ovim ulaganjima ići na više od 285 milijardi kapitalnog budžeta, dakle samo ono što ide iz budžeta Republike Srbije", rekao je ministar finansija Siniša Mali, odgovarajući na pitanja novinara. Mali je, takođe, odgovarajući na pitanja, dodao da će nadleženi dostaviti javnosti spisak svih investicija koje su deo Strategije 2025. Premijerka Ana Brnabić je potvrdila da može da se dostavi spisak svih projekata koji su deo Strategije 2025. kako bi javnost mogla da prati njihovu realizaciju.

"Možemo da dostavimo. Samo je to spisak projekata koji će se, prema prioritetima i prioritetima implementacije, spremnosti tehničke dokumentacije, javnih nabavki, menjati. Zbog toga je samo stvar u tome da li se sada objavljuje, ili objavljujemo samo neke stvari koje ćemo sigurno implementirati", rekla je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja