Najnovije vesti

MALI POSLE KONFERENCIJE SA EKONOMSKIM STRUČNJACIMA EU: EK pohvalila Srbiju za reforme i mere koje je preduzela
Foto: Tanjug/Rade Prelić

ONLAJN SASTANAK

MALI POSLE KONFERENCIJE SA EKONOMSKIM STRUČNJACIMA EU: EK pohvalila Srbiju za reforme i mere koje je preduzela

Biznis
11:07h

Srbija je danas dobila velike pohvale Evropske komisije za ekonomske reforme i rezultate koji su postignuti u prethodnom periodu, u 2019. godini, kao i za donete mere pomoći građanima i privredi namenjene otklanjanju posledica pandemije na domaću ekonomiju, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je nakon konferencije Saveta za ekonomska i finansijska pitanja EU, koja je organizovana putem video linka, rekao da je današnji onlajn sastanak bio prilika da svi ministri finansija Zapadnog Balkana predstave mere ekonomske politike koje su preduzeli kako bi se borili protiv negativnih posledica Kovida-19.

"Srbija je po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, za rezultate koje smo postigli u prethodnom periodu, u 2019. godini, i sada i za mere koje smo predstavili", rekao je Mali.

Krizu je država dočekala sa zdravim javnim finansijama, snažna, sa dovoljno novca u budžetu, visokim deviznim rezervama i četiri godine suficita u budžetu, podsetio je Mali.

Na toj osnovi su, dodaje, i preduzete mere pa je država mogla da obezbedi 5,1 milijardu evra pomoć privredi i građanima.

"To je imalo veliki odjek u Evropskoj komisiji. Mislim da smo od svih zemalja koje su danas predstavljale svoje programe ubedljivo najjači, ubedljivo najozbiljniji", istakao je Mali nakon dvosatnog onlajn sastanka.

Zato, kaže, država sa pravom očekuje dobre rezultate do kraja ove godine.

I Evropska komisija kaže da će aktuelna "kriza najmanje loše uticati na Srbiju", odnosno, očekuju se najbolji rezultati Srbije po pitanju stope rasta do kraja godine, rekao je Mali.

Podseća da je u prvom kvartalu Srbija imala stopu rasta BDP-a od 5,0 odsto, dok je Evrozona pala 3,3 posto.

"Ostale zemlje su daleko iza nas. To nam daje za pravo da ovu godinu očekujemo sa najboljim rezultatom od svih zemalja, ne samo u regionu, nego i možda u Evropi", rekao je ministar finansija.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja