VUČIĆ ODUŠEVLJEN BLOKČEJNOM Srbija je među pet vodećih zemalja u svetu, a evo o čemu se toliko pričalo!
Foto: Tanjug Printscreen

u Nišu pravi rasadnik talenata

VUČIĆ ODUŠEVLJEN BLOKČEJNOM Srbija je među pet vodećih zemalja u svetu, a evo o čemu se toliko pričalo!

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u Naučno-tehnološkom parku Niš.

Vučić je tokom obilaska NTP Niš, koji je danas otvoren, rekao da će zahvaljujući razvoju te tehnologije u svakom trenutku moći da se uđe u trag svake transakcije.

"To može da nam bude od ogromne pomoći", istakao je Vučić.

Predsednik je primetio i da je Elektronski fakultet u Nišu pravi rasadnik talenata.

Vučića, premijerku Anu Brnaić i ministre, predstavnici start ap kompanija, koje su dobile priliku da se razvijaju upravo NTP-u, upoznali su sa najnovijim trendovima u razvoju inovacija.

"Mnogo sam srećan kada vidim kako napreduje razvoj novih tehnologija u Srbiji", dodao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je tom prilikom rekla da je Srbija po razvoju te tehnologije trenutno među prvih pet zemalja sveta i da će to to omogućiti da građani budu bezbedni po pitanju finansijskih podataka, u koje niko neće moći da uđe ili da ih menja.

1 / 7 Foto: TV Pink Printscreen

Blokčein je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze (blokovi) koje su međusobno digitalno povezani, a koji sadrže informacije o digitalnim transakcijama bilo koje vrste: od vlasničkih listova, preko podataka iz knjige rođenih, do ugovora kojim se regulišu autorska prava.

Prilikom njihove razmene nema nikakvog regulatora osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene.

Dakle, za razliku od klasične online baze podataka, blokčein tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track