Najnovije vesti

SRBIJA U TOP 5 SVETSKIH STARTAP EKOSISTEMA: Programeri iz Beograda i Novog Sada na krovu sveta
Foto: Shutterstock

Kvalitetan kadar i talentovana radna snaga

SRBIJA U TOP 5 SVETSKIH STARTAP EKOSISTEMA: Programeri iz Beograda i Novog Sada na krovu sveta

Biznis
14:46h

BEOGRAD - Kvalitetan kadar i talentovana radna snaga Beograda i Novog Sada pozicionirali su našu zemlju u top pet svetskih startap ekosistema.

Naime, nedavno je najpoznatija organizacija koja prati rad i razvoj startapova širom sveta Startup Genom na predlog Digitalne inicijative u svoj čuveni godišnji izveštaj uvrstila Beograd i Novi Sad u sami vrh tog izveštaja.

foto: AP/Ilustracija

Da je ovaj uspeh vredan svake pohvale, govori i činjenica da je domaći startap ekosistem jedan od 54 startap ekosistema koji su bili predmet analize, kao i jedini startap ekosistem koji je analiziran na području centralno-istočne Evrope, navedeno je na sajtu advokatske kancelarije Cvjetićanin, preneo je b92.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma iskazana je procenjena vrednost domaćeg startap ekosistema na neverovatnih 303 mil USD. Međutim, treba napomenuti da prilikom pomenute procene u obzir nisu uzeti startapovi bez investicija, kao ni oni koju su registrovani van teritorije Srbije, što dalje implicira da mnogi poznati srpski startapovi nisu ušli u ovu računicu.

Prema pomenutom izveštaju broj startapova u našem ekosistemu kreće se u rasponu od 200 do 400, što ukazuje da se domaći startap ekosistem nalazi u prvoj razvojnoj fazi.

Ono što je domaći startap ekosistem izdvojilo od ostalih jeste, pre svega, kvalitetan kadar, odnosno talentovana radna snaga. Naime, u pomenutom izveštaju se navodi da su startapovima u Srbiji dostupni pristupačni, visoko kvalifikovani, talentovani inženjeri, koji su svrstani u pet najboljih na svetu. Pored radne snage, domaći startap ekosistem je primamljiv i zbog povoljnog poreskog tretmana odnosno niskog poreza na dobit i poreskih olakšica, koje se povoljno odražavaju na dalji razvoj startapova.

U godišnjem izveštaju Startup Genoma, naš startap ekosistem ocenjen je najvišom ocenom (deset) kada je reč o rastu investicija u domaće startapove, dok je ukupan rast broja startapova ocenjen za nijansu slabijom ocenom (devet).

Prema pomenutom izveštaju, beogradsko-novosadski startap ekosistem nalazi se u prvih pet država sveta po broju blockchain developera, kao i velikom broju blockchain startapova usmerenih na proizvodnj, prenosi eKapija.

Dva najvrednija ICO-a (Initial Coin Offering) u našoj zemlji jesu GameCredits vredan čak 56 miliona dolara i OriginTrail vredan 22 miliona dolara. Pored navedenih, u izveštaju se ukazuje i na Blinking - koji je razvio rešenje bazirano na blockchain-u koje svojim korisnicima omogućuje kontrolisanje njihovih podataka, kao i MVP Workshop koji je dobitnik priznanja EY Innovative Entrepreneurs Of The Year za 2018. godinu za izuzetan poslovni uspeh i izuzetan i inovativni uticaj na srpsku preduzetničku zajednicu.

Startup Genom je u svom godišnjem izveštaju posebno ukazao i na gaming zajednicu koja u našoj zemlji postoji. U datom izveštaju naveden je, nezaobilazni Nordeus koji je proizveo nadaleko poznatu fudbalsku aplikaciju - Top Eleven Football Menager, koja broji neverovatnih 180 miliona korisnika, i ostvarenim prihodom preko 75 mil USD u 2018. godini.

Pored Nordeusa, u izveštaju se navodi i 3Lateral, kao vodeći programer digitalne animacije i programskog sadržaja koju je Epic Games kupio tokom 2019. godine.

Takođe, u pomenutom izveštaju navodi se i SGA As sociation (Serbian Games As sociation) koji je ostvario poslovnu saradnju sa velikim imenima, poput Facebook-a i Unity-a.

Međutim, pored navedenog, godišnji izveštaj Startup Genoma ukazao je i na neke nedostatke sa kojim se domaći startap ekosistem suočava. Oni se ogledaju pre svega u problemima sa njihovim finansiranjem i pristupom kapitalu, ali sa druge strane i u odsustvu komunikcije i saradnje između samih startapova koji čine startap zajednicu Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track