Najnovije vesti

POLUGODIŠNJA REVIZIJA: Ministar Siniša Mali započeo razgovore sa MMF
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

TRAJAĆE DO 3. JULA

POLUGODIŠNJA REVIZIJA: Ministar Siniša Mali započeo razgovore sa MMF

Biznis

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama ("Policy Coordination Instrument" - PCI).

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u pitanju je polugodišnja revizija ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti predmet usvajanja na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu.

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, kao i uticaj pandemije virusa Covid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.

Predstavnici MMF-a su istakli da su projekcije privrednog rasta za ovu godinu pozitivnije za Srbiju nego za druge evropske zemlje.

Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima i istakli da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini i pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Mali je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7 odsto.

Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

U saopštenju se podseća da je ovoj misiji prethodila tehnička misija kada su takođe diskutovani reformski ciljevi sa sektorima.

Nakon ove misije u okviru programa je preostala još jedna misija koja je planirana u oktobru.

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video - konferencijske veze.

U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...