Najnovije vesti

ODLIČNE VESTI! Poznato kad se tačno ukida roming između zemalja regiona: Uskoro ćemo pozivati i EU po mnogo nižim cenama?
Foto: Shutterstock

sve spremno za start

ODLIČNE VESTI! Poznato kad se tačno ukida roming između zemalja regiona: Uskoro ćemo pozivati i EU po mnogo nižim cenama?

Biznis

Roming će na Zapadnom Balkanu potpuno biti ukinut 1. jula 2021. godine.

To je potvrđeno danas na otvaranju trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana čiji je domaćin Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je  podsetila da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga, koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, a naglasila je i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU.

- Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između Zapadnog Balkana i EU. Pripreme za to su već pokrenute - rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja Zapadnog Balkana i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Bregu navodi da se region suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida-19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...