PREDSTAVLJANJE NOVOG EKONOMSKOG PAKETA POMOĆI: Građani dobijaju po 60 evra, penzionerima isplaćene uvećane penzije
Foto: Kurir

novi paket mera

PREDSTAVLJANJE NOVOG EKONOMSKOG PAKETA POMOĆI: Građani dobijaju po 60 evra, penzionerima isplaćene uvećane penzije

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali danas će detaljno predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom korona virusa.

- Ovo je treći po redu paket podrške privredi i građanima koji nam pomaže u borbi protiv korona virusa. Ti paketi nam pomažu da naši ljudi ne ostanu bez posla, da građani pre svega penzioneri da prežive, da imaju veru u svoju državu - rekla je premijerka Brnabić na početku predstavljanja paketa mera pomoći.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima i vredan je ukupno 250 milijardi dinara.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podrška u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rent-a-kar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Siniša Mali
foto: Kurir

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je vlada do sada, kroz tri paketa mera, pomogla građane i privredu sa ukupno 8 milijardi evra.

- Pohvale smo dobili i od MMF i Svteske banke, a to je odgovornost da tim tempom nastavimo i dalje. Imamo i 2,9 milijardi evra stranih investicija u prošloj, najtežoj, godini - rekao je Mali.

Mali je rekao i da "korona i dalje radi, kao i da dalje trpimo posledice i da je zbog toga i došla odluka o trećem paketu podrške".

Podrška privredi - u aprilu prva isplata

U okviru podrške privredi, svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiće tri meseca po 50 odsto minimalne zarade. To je ukupno oko 48.000 dinara, odnosno 16.000 dinara mesečno.

Pravo na ovu meru ima 1.505.093 radnika. Mera stupa na snagu od 1. marta ove godine sa prvom isplatom 8. aprila aprilu. Mera ne uključuje banke i finansijske institucije.

- Prijava će biti jednostavna preko sajta Poreske uprave. Uslov je da nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih, tri meseca nakon isplate poslednje minimalne zarade, kao ni isplate dividende - rekao je ministar Mali.

Pored 50 odsto minimalne zarade tokom tri meseca, još jedan ceo minimalac (32.000 dinara po radniku) dobiće ugostitelji, turističke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, kao i hoteli, odmarališta i renta-kar agencije.

Siniša Mali
foto: Kurir

Takođe, gradski hoteli dobiće 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici.

Kako je ranije najavljeno, sektor prevoznika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica dobiće 600 evra po autobusu. Ova mera se sprovodi kroz 6 mesečnih isplata.

Mali je još dodao da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u JP Morgan indeks zemalja u razvoju.

- Bavili smo se time u protekle dve godine, ne mogu da vam objasnim koliko je to važno za našu zemlju - rekao je Mali u Palati Srbija.

Ističe da u taj indeks ulaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti.

- To je važno za poverenje stranih ivnestirtora, za kredibilitet svih ovih reformi i za nove emisije hartija od vrednosti, kao i za kredibilitet ovih paketa pomoći o kojima danas govorimo - rekao je Mali.

Podrška građanima

U sredu je završena isplata uvećanih januaraskih penzija za 5,9 odsto svim penzioneria.

- Sa jučerašnim danom isplatili smo za više od 1,7 miliona penzionera uvećanu januarasku penziju za 5,9 oidsto, po švajcarskoj formuli. Dali smo obećanje i ispunili ga, da će penzije biti isplaćivane na vreme i da će biti uvećane - rekao je Mali.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Svi punoletni građani, njih 6,1 milion dobiće kroz novi paket po 60 evra. Isplata će ići u dve rate, prva u maju 2021. a druga u novembru. Penzioneri će dobiti dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja