ZORANA MIHAJLOVIĆ: Zaštita žživotne sredine uslov za realizaciju projekta Jadar, ma koliko on bio značajan
Foto: Beta Zoran Petrović

poseta loznici

ZORANA MIHAJLOVIĆ: Zaštita žživotne sredine uslov za realizaciju projekta Jadar, ma koliko on bio značajan

InfoBiz -

LOŽNICA - Država neće napraviti ni jedna korak u realizaciji projekta Jadar bez poštovanja procedura zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan, izjavila je danas u Loznici potpredsednicaa Vlade i ministarka rudarstva i energetike Žorana Mihajlović.

Ona je tokom posete Loznici sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog okruga Vladanom Krasavcem razgovarala o budućem rudniku jadarita i daljoj izgradnji elektromreže za potrebe stanovništva i budućih investitora.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

“Projekat Jadar je bio najvažnija tačka sastanka, jer će imati uticaj na celu Evropu. Ovde se nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma i to je veliko bogatsvo, ali ništa se neće uraditi ako se ne bude ispoštovala švaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine”, izjavila je ministarka nakon sastanka.

Ona je najaviila da će biti formiran tiim od predstavnika Ministarstva i lokalne samouprave koji će na dnevnom nivou razmatrati sva pitanja u vezi sa ovim prijektom,a s ciljem da se građani istinito obaveštavaju o svemu.

“Najlakše je skupljati poene zbunjujući ljude neistinama i poluistinama koje nemaju veze sa onim što se zaista dešava.

Država neće napraviti ni jedan korak bez sprovođenja svih proceduraa u ovblasti zaštite životne sredine, ma koliko ovaj projekat bio značajan. Zato je danas ovde bila i predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine”, rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je tema sastanka bio i dug lozničke toplane prema Srbijagasu koji mora biti rešen kako ne bi bilo problema sa snabdevanjem grada grejanjem.

“U narednih nekoliko dana ćemo morati da rešimo odnos sa Srbijagasom kroz konverziju kapitala, budući da ćemo širiti broj portošača i mrezu. Do kraja ove nedelje se to mora rešiti, jer Loznica ne može da trpi zbog starih dugova koje je imala 'Viskoza'”, bila je izričita ministarka.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da šalje jasnu poruku javnosti da su svi apsolutno posvećeni unapređenju privredne aktivnosti, ali da će uvek na prvo mesto staviti zaštitu životne sedine i zdravlje ljudi.

“Mi ćemo ove sastanke nastaviti, ali ćemo sa našim građanima razgovarati o svemu što ih zanima kako bismo našli najbolje rešenje. Ovo je veliki izazov za našu sreedinu i našu državu, zato je razumljivo zašto su svi u zemlji uključeni kako bismo došli do održivih rešenja”, naglasio je Petrović.

Podsetio je da je Loznica u prethodnom periodu imala najveću moguću pordršku od Vlade i predsednika države i kada je reč o energetici.

“Izuzetno je mnogo urađeno i mi smo uz podršku države spremno dočekali nove investiture, što se odrazilo na život građana, budžet grada i grad počinje da živi”, zaključio je Petrović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Arhiva

Direktor Opertivnog distributivnog sistema EPS-a Bojan Atlagić rekao je da je u prethodne četiri godine uloženo 1,4 milijardi dinara u mrežu u Loznnici, što je donelo dobrobit građanima, ali i investitorima kako sadašnjim tako i onim koji će tek doći, te da je i ODS od toga imao koristi, jer su gubici na mreži smanjeni sa 16,5 odsto na 12,7 procenata.

Najavio je izgradnju nove trafo stanice Loznica 2, kao i novog dsipečerskog centra u tom gradu.

Tokom posete Loznici potrpedsednica Vlade razgovarala je s članovima Tima za budućnost Loznice, mladim stručnjacima različitih profila koji su se na poziv gradonačelnika Petrovića nakon završenih studija vratili u svoj rodni grad kako bi radili na razvojim projektima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track