SASTANAK U LOZNICI: Rudarska kompanija razgovarala sa lokalnim vlastima o zaštiti životne sredine
Foto: Kurir/T.Ilić

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

SASTANAK U LOZNICI: Rudarska kompanija razgovarala sa lokalnim vlastima o zaštiti životne sredine

Srbija -

Na prvom sastanku radne grupe u kojoj su predstavnici mesnih zajednica, kompanije ‘’Rio Sava Exploration’’, i lokalnog stanovništva, održanom juče u Loznici, razgovarano je o mnogim temama od otkupa zemljišta do uticaja projekta na životnu sredinu, saopštila je danas kompanija ‘’RioTinto’’.

Cilj radne grupe jeste pružanje adekvatnih informacija u vezi sa realizacijom projekta ‘’Jadar”, da kompanija na što bolji način odgovori na pitanja građana, a sastajaće se najmanje jednom mesečno. Na sastanku je, stoji u saopštenju, razgovarano o otkupu zemljišta – šta vlasnici zemljišta i pokretne i nepokretne imovine mogu očekivati od kompanije, šta podrazumeva program podrške za domaćinstva koja se sele, o uticaju projekta na životnu sredinu, odnosno šta kompanija radi kako bi zaštitila okolinu, uticaj na reke, poljoprivredno zemljište, vazduh, kao i o deponiji, odnosno načinu odlaganja i lokaciji deponije, ali i drugim važnim pitanjima i aspektima projekta ‘’Jadar“.

Razgovaralo se i o značaju projekta ‘’Jadar’’ za Loznicu i okolinu, ali i celu Srbiju. Vesna Prodanović, direktorka kompanije ‘’Rio Sava Exploration u Srbiji’’, rekla je da je saradnja sa svim zainteresovanim stranama od ključne važnosti za dalji razvoj projekta. "Samo kroz otvoren odnos i međusobnu saradnju ovaj projekat se može razvijati na način koji će doneti dobrobit svima. Upravo zato što verujemo u partnerski odnos sa lokalnom zajednicom, održan je ovaj sastanak. Do sada smo organizovali mnoštvo sastanaka sa građanima Loznice i okoline, ali ovo je prvi u nizu ovakvog tipa", istakla je ona i najavila da će kompanija i u budućnosti nastaviti transparentno da komunicira i to još intenzivnije, i da će njeni predstavnici nastaviti da budu dostupni da odgovore na sva pitanja koje lokalna zajednica postavlja.

U saopštenju se podseća da je kompanija ‘’Rio Sava Exploration’’ od 2019. organizovala 19 dana ‘’Otvorenih vrata“ na temu životne sredine, kvaliteta voda, vazduha, uticaja buke, biodiverziteta, prostornog plana, kulturne baštine i pravno-imovinskih odnosa, a oko 450 građana ih je do sada posetilo. Detaljnije informacije o projektu građani mogu dobiti u Info centrima kompanije u Loznici i na Brezjaku.

Naredna ‘’Otvorena vrata’’ na temu ‘’Postupak izrade i usvajanja Studija procene uticaja na životnu sredinu projekta ‘’Jadar“ i učešće javnosti“ zakazana su za četvrtak (4.2) u Loznici i na Brezjaku. Na pitanja građana odgovaraće profesor dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i stručnjaci iz ‘’Rio Sava Exploration’’, saopštila je kompanija koja kod Loznice namerava da otvori rudnik jadarita.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track