Najnovije vesti

KINEZI TRAŽE 1.000 RADNIKA: Tehnološki gigant u Nišu počinje proizvodnju automobilskih farova za LUKSUZNE ČETVOROTOČKAŠE
Foto: Printscreen/RTS

počela proba

KINEZI TRAŽE 1.000 RADNIKA: Tehnološki gigant u Nišu počinje proizvodnju automobilskih farova za LUKSUZNE ČETVOROTOČKAŠE

Biznis

Kineska kompanija "Sjing Ju" počela je u novoj fabrici u Nišu probnu proizvodnju automobilske rasvete.

U pitanju je jedna od vodećih svetskih kompanija koja radi za najveće automobilske proizvođače, a uskoro će početi poslovanje i u Vranju.

Fabrika "Sjing Ju" u Nišu je završena i u nju stižu mašine za izradu automobilskih farova. Tokom probne proizvodnje rade se svetla za kineska vozila dok će se od oktobra proizvoditi isključivo zadnja svetla za "mercedes" i BMV.

- Srbija je za Kinu glavni strateški partner za jugoistočnu Evropu, a Niš je jedan od glavnih industrijskih i IT centara i zato smo došli baš ovde - rekao je menadžer kvaliteta Juenđe Đa.

Fabrika će zaposliti oko hiljadu radnika. Biće to treća strana visokotehnološka kompanija koja dolazi u Niš.

fabrika, Nemačka vozila, Niš
foto: Printscreen/RTS

- Želja je bila da pored IMI i Zumtobela u Niš dovedemo još jednu fabriku koja će se baviti viskom tehnologijom i koja će zapošljavati visokostručne i fakultetski obrazovane ljude - naveo je Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

"Sjing Ju" će zbog pogodnosti poslovati i u okviru Slobodne zone Vranje.

- To za njih znači da su oslobođeni svih davanja na uvoz robe, na energente koje će da koriste, na sve repromaterijale koji ulaze u samu fabriku - rekao je direktor Slobodne zone Vranje Branislav Stojković.

Fabrika u Nišu izgrađena je u industrijskoj zoni na oko šesnaest i po hektara.

U izgradnju fabrike uloženo je oko šezdeset miliona evra, a Niš će za kinesku kompaniju biti logistički centar za celu Evropu za sve vrste automobilske rasvete.

- Zaposlićemo lokalno stanovništvo i stručnjake sa Univerziteta, a cilj nam je da u drugoj fazi fabrikom uglavnom upravljaju ljudi iz Srbije - istakao je Juenđe Đa.

U kineskoj fabrici kažu da će oko 80 odsto kooperanata biti iz Srbije, ali da će u Niš doći i nekoliko njihovih inostranih dobavljača.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track