POSLOVI IZ OBLASTI IT NAJTRAŽENIJI: Gotovo četvrtina oglasa je za RAD OD KUĆE, a najviše se traže OVA programerska znanja!
Foto: Profimedia

jasna statistika

POSLOVI IZ OBLASTI IT NAJTRAŽENIJI: Gotovo četvrtina oglasa je za RAD OD KUĆE, a najviše se traže OVA programerska znanja!

InfoBiz -

Poslovi u sektoru informacionih tehnologija (IT) već dugo spadaju u najtraženije u svetu ali i u Srbiji, pa je tako u prvih osam meseci 2021. godine domaće IT tržište rada doživelo neverovatan rast broja oglasa za posao.

U ovom periodu skok ponude poslova iznosi čak 58 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok u poređenju sa 2019. ova brojka iznosi 53 osto pokazali su podaci sajta za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs.

U prvih 8 meseci objavljeno je čak 6.846 oglasa, a od toga skoro četvrtina se odnosi na poslove koji se rade od kuće. Prema oglasima objavljenim od početka godine na ovom sajtu, poslodavci su najviše tražili developere, inženjere i programere sa poznavanjem različitih tehnologija.

Konkretno, u pitanju su sledeće pozicije: JavaScript diveloper, softver endžinir, Java diveloper, IT help desk, sistem administrator i .Net diveloper

IT tehnologije, kompjuteraš
foto: Profimedia

Takođe, podaci su su potvrdili da poslodavci i dalje teško dolaze do programera viših senioriteta, kao i da je IT oblast jedna od najdeficitarnijih na tržištu rada. Poslodavcima je teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta, iako je najviše oglasa namenjeno programerima sa više godina radnog iskustva. Tako su kompanije, pre svega raspisivale oglase namenjenе mediorima - čak 62 odsto, seniorima - 29 odsto, dok je za juniore objavljeno 9 odsto oglasa za posao.

Kada posmatramo tehnologije, među traženim se izdvajaju back-end tehnologije (Java, PHP, Python, C#, .Net). Potreba za poznavanjem front-end tehnologija, naravno, ne izostaje, ali se ove tehnologije nalaze nešto niže na listi najtraženijih u oglasima za posao. U prvih 10 najtraženijih tehnologija izdvajaju se dve front-end i to su Angular i React.

S obzirom na široku mogućnost primene i veliku popularnost širom sveta, ne treba da čudi što se JavaScript nalazi na vrhu ovog spiska i što se traži u čak trećini oglasa za posao.

Za razliku od toga, određene pozicije na tržištu nije lako pronaći jer su deficitarne. Na toj listi nalaze se DevOps inženjeri, IT Architect, Embedded Software Developer, ali i Software inženjeri i JavaScript Developeri.

Kurir.rs / HelloWorld.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track