Najnovije vesti

ROK ZA PLAĆANJE POREZA ISTIČE 15. NOVEMBRA: Ako ne platite, kazne su i do 50.000 dinara! A evo kolika je KAMATA
Foto: Marina Lopičić

porez na imovinu

ROK ZA PLAĆANJE POREZA ISTIČE 15. NOVEMBRA: Ako ne platite, kazne su i do 50.000 dinara! A evo kolika je KAMATA

Biznis
14:58h

Rok za plaćanje poreza na imovinu za treći kvartal ove godine ističe 15. novembra, i ukoliko se ova obaveza ne uplati na vreme država će papreno naplatiti svaki dan kašnjenja.

Sekretarijat za javne prihode saopštio je da se prema Zakonu o porezima na imovinu, taj porez plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja.

- Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza, obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka - saopštili su u Sekretarijatu i dodali da se obveznici za sve dodatne informacije mogu obratiti nadležnim opštinskim odeljenjima Sekretarijata za javne prihode, svakog radnog dana od osam do 14 sati, osim srede, kada se mogu obratiti od osam do 18.30.

Stručnjaci preporučuju da se građanima ne isplati da prekoračuju rokove jer pored uvećanog poreza na imovinu, ukupno zaduženje može da im optereti i kamata (9 odsto) ali i kazna od 50.000 dinara. Tu kaznu mogu da plate i oni koji još uvek nisu izmirili obaveze za prethodni kvartal.

- Građani koji ne poštuju propisane rokove za plaćanje poreza na imovinu mogli bi biti kažnjeni sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza. Za godišnji porez na imovinu zakonodavac je propisao kvartalne rokove plaćanja što znači da se nepoštovanje propisanih rokova smatra neredovnim izmirivanjem obaveza - kaže za “Blic Biznis” Đerđ Pap, stručnjak za poreze.

Inače, zakon je definisao i mogućnost zastarevanja naplate duga po osnovu poreza na imovinu.

- Pravo Poreske uprave na utvrđivanje i naplatu poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za pet godina od dana kada je zastarelost počela da teče. Ovde govorimo o takozvanoj relativnoj zastarelosti, koja se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika - navodi Đerđ Pap.

Objašnjava i da posle prekida zastarelost počinje teći iznova, i vreme koje je proteklo pre prekida se ne uračunava u rok za zastarelost.

- Zakonodavac je uveo i pojam apsolutne zastarelosti, koja podrazumeva da kada istekne rok koji je za nju predviđen, poreska obaveza prestaje. Rok za njeno nastupanje je 10 godina od isteka godine kada je poresku obavezu trebalo utvrditi ili naplatiti - navodi Đerđ Pap.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja