DA LI JE OVO NAJSKUPLJA NEKRETNINA U HRVATSKOJ? Pogledajte kako izgleda KUĆICA u Umagu od 12.000 evra po kvadratu (FOTO)
Foto: Printscreen

smeštena uz samu obalu

DA LI JE OVO NAJSKUPLJA NEKRETNINA U HRVATSKOJ? Pogledajte kako izgleda KUĆICA u Umagu od 12.000 evra po kvadratu (FOTO)

InfoBiz -

U Umagu se prodaje kuća od svega 32 kvadrata, po ceni od 2.870.000 kuna ili oko 382.000 evra, što zaista zvuči neverovatno. To je otprilike 12 hiljada evra po kvadratu.

Da li je to najskuplja kuća u Hrvatskoj?

Kućica je smeštena uz samu obalu, na šetalištu Sv. Pelegrina, a vlasnica je odlučila da je proda po toj ceni - ponudivši je istovremeno Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu, jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo preče kupovine, piše Glas Istre.

Međutim, na poslednjoj sednici umaškog Gradskog veća, opštinari su jednoglasno izglasali nepostojanje interesa za korišćenje prava preče kupovine za navedenu nekretninu.

Naime, kako je pojasnila zamenica sekretara Upravnog sektora za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., Maja Galović, radi se o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskom, istorijskom jezgru.

Umag
foto: Printscreen

Prikazana kuća je kulturno dobro jer starogradsko jezgro naselja Umag predstavlja deo naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Na osnovu toga i u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, pre nego što izloži kuću tržišnoj prodaji - vlasnica najpre mora da je ponudi državi, Županiji i Gradu Umagu, za istu kupoprodajnu cenu i uz isplatu ponuđene cene u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora.

S obzrom na to da Županija nije pokazala interesovanje za ovu kupovinu, morao se izjasniti Grad Umag.

(Kurir.rs/Telegraf/Glas Istre)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track