PAR IZ BEOGRADA IZDAO STAN U CENTRU DA BI OTPLAĆIVALI KREDIT: Od plate nam nije ostajalo skoro ništa, a sad 200 evra! Evo gde žive
Ilustracija, Foto: Shutterstock

mesečna rata poskupljivala iz meseca u mesec

PAR IZ BEOGRADA IZDAO STAN U CENTRU DA BI OTPLAĆIVALI KREDIT: Od plate nam nije ostajalo skoro ništa, a sad 200 evra! Evo gde žive

InfoBiz -

Naglo poskupljenje kirija u Beogradu u poslednjih nekoliko meseci neprijatno je iznenadio podstanare. I dok su zbog dupliranih kirija mnogi morali da se sele, a posebno iz centra, stanodavci su ovo situaciju iskoristili da zarade.

One koji su izdavali stan pod kreditom, pratilo je i povećanje rate ali i pomenuti trend.

Upravo to je uradio jedan par iz Beograda, koji je živeo u okolini centra u stanu pod kreditom. Kako im je zbog rasta kamata, mesečna rata poskupljivala iz meseca u mesec, shvatili su da im se život u sopstvenom stanu uopšte ne isplati. Zbog toga su napustili prestonicu, i svoj stan izdali. Osim što sada sa kirijom pokrivaju ratu za kredit, od toga im još i ostane.

- Rata za kredit iz meseca u mesec nam je bila sve veća, a kako su i drugi troškovi rasli, od plate za život nam nije ostajalo skoro ništa. Tako da smo razmislili i odlučili da se preselimo kod mojih u kuću nadomak Beograda, gde ne plaćamo ništa, a naš stan izdamo. I sada ne samo da od kirije isplaćujemo kredit, nego nam još i ostane 200 evra, pa to stavljamo sa strane na štednju - priča ovaj mladi par.

stan, stan na dan, advokat, Jovanka Zečević
foto: Kurir TV

Iako ovom paru prvenstveno bio cilj da se izbave iz nezgodne ekonomske situacije, činjenica je da su mnogi vlasnici stanova kirije podizali samo zbog velike potražnje. Na to je dobrim delom uticao dolazak velikog broja Rusa i Ukrajinaca koji su bili u stanju da plate više od lokalnog podstanara, pa su se cene formirale prema njima.

Kirije uvećane i preko 50 odsto

Stanovi u centralnim lokacijama u Beogradu kao i u svim gradovima važili su za najskuplje i rilikom kupovine ali i prilikom iznajmljivanja. Ipak, po dolasku izbeglica iz ratnih područja, mnogim lokalnim podstanarima nove cene postale su nepriuštive.

Manji stan u centru grada samo pre par meseci mogao se pronaći za 300 evra. Danas je ta ista nekretnina u ponudi za minimum 500 evra, ali u zavisnosti od opremljenosti ide i do 800. Malo veći sanovi, pogodni za porodicu prelaze 1.000 evra, a maksimalan iznos takođe zavisi od opremljenosti i starosti zgrade.

Stanovi za 200 i 300 evra danas se mogu naći isključivo na udaljenim opštinama. Na sajtu za izdavanje za ovu cifru u ponudi su uglavnom garsonjere i veoma mali stanovi, na Mirijevu, Borči, Kaluđerici, Rakovici...

Imajući u vidu da je dolazak izbeglica usporio, to je u neku ruku i malo smirilo tržište nekretnina, bar kada je najam u pitanju. Ipak, nema sumnje da su zadržane cene daleko iznad proseka za lokalnog podstanara.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track