U DINAR! OVO ĆE VAM BITI PENZIJA S PUNIH 40 GODINA STAŽA NA MINIMALCU: Evo koliko je to stvarno para u rukama
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

računica

U DINAR! OVO ĆE VAM BITI PENZIJA S PUNIH 40 GODINA STAŽA NA MINIMALCU: Evo koliko je to stvarno para u rukama

Penzioner -

BEOGRAD - Mnogi se često nalaze u zbunjujućoj situaciji u momentu kada im se bliži penzionisanje, a glavna dilema je kolika će im biti primanja.

Sve više ljudi postavlja ovo pitanje, pa čak i oni koji su mlađi i koji do penzije još imaju da rade.

Zvanično, minimalni broj godina radnog staža za odlazak u penziju je 15 godina. Tako, prema zvaničnoj računici, ako je neko radio 15 godina, i na primer bio taj period bio prijavljen na platu u visini ovogodišnjeg minimalca, u starosti ga očekuju primanja u iznosu od 8.848 dinara.

Ipak, potrebno je istaći da je najveći faktor, pored radnog staža, sama visina primanja i od nje najviše zavise vaša primanja u starosti.

Ako je neko tokom čitavog radnog veka zarađivao 40.000 dinara, u "trećem dobu" primaće oko 23.600 mesečno.

Prema računici koju je Fiskalni savet nedavno uradio za "Blic Biznis", svi koji su 40 godina radili za minimalac (koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara) danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara.

One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

Penziju veću od 100.000 imaće onaj ko je zarađivao platu od 180.000. On će u tom slučaju, kao penzioner, primati 106.180 dinara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA /Andy Rain

Visina penzije zavisi od plate koju je budući penzioner primao tokom radnog veka, odnosno visina uplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Takođe, kolika će penzija biti zavisi i od dužine radnog staža, kao i toga da li je penzija prevremena ili invalidska.

Formula: kako se izračunava iznos penzije?

Za izračunavanje penzije koristi se posebna i ne tako jednostavna formula, a visina primanja koju primaju sprski penzioneri jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bi se izračunao lični bod, potrebno je prvo izračunati lični koeficijent, do kojeg se dolazi kada se svaka godišnja zarada podeli sa prosečnom republičkom platom, za svaku godinu radnog staža ponaosob, a nakon toga se zbir dobijenih iznosa množi sa godinama staža.

Za period od 1970. do 2002. godine računa se zarada u neto, a od 2003. u bruto iznosu. Nakon tako izračutanog ličnog boda, potrebno ga je pomnožiti sa opštim bodom, koji za 2023. godinu iznosi 1.111,25 dinara.

Ženama se staž uvećava za šest odsto, a maksimalni staž koji može da se koristi u obračunu penzije je 45 godina.

Ako je penzija manja od minimalne penzije koja je određena zakonom, što je oko 20.000 dinara, određuje se najniži iznos koji zavisi od kategorije osiguranika, a određuje se prema nesvršenom stažu osiguranja.

Kurir.rs/Blic biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track