PAORI VIŠE NEĆE U PENZIJU: Ovo su razlozi zbog kojih više od 500.000 poljoprivrednika ne želi da plaća doprinose za PIO
Foto: Beta

poljoprivredne penzije

PAORI VIŠE NEĆE U PENZIJU: Ovo su razlozi zbog kojih više od 500.000 poljoprivrednika ne želi da plaća doprinose za PIO

Penzioner -

Godinama unazad interesovanje poljoprivrednika za uplaćivanje penzionog i socijalnog osiguranja je vrlo mala, s obzirom je broj registrovanih poljoprivrednih gazdistava 2018. bio oko 570.000. Čini se da je razlog tome niska prosečna penzija, koje je u februaru 2023. iznosila 16.316 dinara.

S druge strane oni koji čekove dobijaju iz fonda zaposlenih imaju prosek od 40.126, dok je prosečan iznos na čeku svih seniora - 37.809 dinara.

Mnogi korisnici paorskih penzija se žale da bez obzira koliko dugo uplaćuju doprinose dobijaju istu sumu novca, međutim, nadležni tvrde da, visina penzije svih penzionera, pa i poljoprivrednih, zavisi od dva parametra - od osnovice na koju se uplaćuje doprinos i od dužine, odnosno broja godina navršenog staža osiguranja za koji je doprinos uplaćen.

PAORSKIH PENZIJA OKO 100.000

Prema podacima PIO Fonda, u Srbiji trenutno penziju prima nešto više od 1,65 miliona građana. Najviše je osiguranika iz kategorije zaposlenih, njih 1,4 miliona, onda samostalnih delatnosti (107.963), dok poljoprivrednika osiguranika prema podacima za decembar 2022. godine ima ukupno 95.245.

Što je osnovica na koju se plaća doprinos viša, to je iznos čeka veći, a isto je i sa godinama uplate. Kada su u pitanju osiguranici poljoprivrednici, Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje propisana je osnovica na koju plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema tom propisu osnovica za poljoprivrednike je mesečni iznos lične zarade u smislu zakona koji uređuje porez na dohodak građana, ili oporeziva dobit ako poljoprivrednik ne isplaćuje ličnu zaradu.

ISTI DOPRINOS BEZ OBZIRA NA BROJ HEKTARA

Svojevremeno je i ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić izjavio da je potrebna hitna i korenita reforma u delu PIO sistema koji se odnosi na poljoprivredne penzije, jer je trenutna situacija neizdrživa i neodrživa.

- Apsurdno je da neko sa pola hektara uplaćuje isti doprinos, kao i neko ko poseduje 5.000 hektara - rekao je on. - Za poljoprivrednike je najpovoljnije rešenje otpisati njihova dugovanja u celosti, a manje povoljno je reprogramiranje glavnog duga uz otpis kamate.

Najveći broj osiguranika poljoprivrednika doprinos danas plaća na najnižu osnovicu koja je propisana zakonom. Jedna kategorija su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koji su obveznici poreza na prihod od samostalnih delatnosti i koji doprinose plaćaju ili na ličnu zaradu ili na oporezivu dobit - oni mogu da plaćaju doprinos na višu osnovicu, tako da oni mogu da utiču i na visinu svoje penzije.

Najmanji broj godina staža osiguranja za koje treba uplaćivati doprinose da bi se ostvarilo pravo na starosnu penziju, i u slučaju osiguranika poljoprivrednika, je 15 godina.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track