Borovčanin u Londonu: Britanske kompanije šansa za mlade iz Srbije
Foto: Kancelarija Za Mlade

Radna poseta

Borovčanin u Londonu: Britanske kompanije šansa za mlade iz Srbije

Društvo -
Kompanije dobijaju kvalitetniji kadar i veću produktivnost, a mladi stručnjaci šansu koju zaslužuju. Svakako ne treba zaboraviti da ako privreda sa njima bude produktivnija, otvaraće se radna mesta, naveo je državni sekretar za omladinu

LONDON - Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu Ministarstva omladine i sporta, u nastavku radne posete Londonu sastao se sa ser Polom Džadžom, šerifom grada Londona i razgovarao o mogućnostima saradnje između Britansko-srpske privredne komore i Fonda za mlade talente Republike Srbije, s ciljem da se stipendistima Fonda nakon školovanja omogući radna praksa i zaposlenje u britanskim kompanijma koje posluju u Srbiji.

Razgovaralo se i o mogućnostima povezivanja mladih srpskih stručnjaka koji su ostali da žive u Velikoj Britaniji sa britanskim kompanijama i institucijama kako bi u dijaspori bili jači i privrženiji matici, Republici Srbiji. Pored toga što je šerif Grada Londona, ser Pol Džadž je osnivač Biznis škole na Kembridžu koja nosi ime po njemu - Judge Buisniss School, počasni je predsednik Britansko-srpske privredne komore, nekadašnji direktor Konzervativne partije Velike Britanije u vreme Vlade Margaret Tačer, a očekuje se da bude i gradonačelnik Grada Londona od 2015. godine.Pored toga, razgovaralo se i o aktivnostima u cilju stvaranja uslova za razvoj omladinskog preduzetnišva u Srbiji. Tim povodom, Borovčanin će, u okviru radne posete, imati sastanke sa nekoliko organizacija civilnog društva koje se bave ovom temom.

Među najznačajnijim je organizacija Touraid sa kojom će u budućnosti srpske omladinske organizacije uspostaviti saradnju na zajedničkim projektima u oblasti omladinskog preduzetništva, posebno iz oblasti agrara i IT sektora. Zajednički projekti koji će biti zasnovani na konceptu multisektorkog pristupa i uključivanja svih relevantih ministarstava, institucija, univerziteta i kompanija, a biće usmereni i na fondaciju Margaret Tačer.“Veliki je broj mladih ljudi koji završe studije sa najvišim prosečnim ocenama, a da ipak nemaju šansu ni za radnu praksu ni za zaposlenje. Srbija ima ogroman potencijal mladih i obrazovanih ljudi, koji zbog nedostatka šansi postaju socijalni slučajevi. Za najbolje mora biti više prilika i šansi. Britanske kompanije su svakako šansa da se najbolji povežu sa najboljima i jedni drugima budu od koristi. Kompanije dobijaju kvalitetniji kadar i veću produktivnost, a mladi stručnjaci šansu koju zaslužuju. Svakako ne treba zaboraviti da ako privreda sa njima bude produktivnija, otvaraće se radna mesta i za ostalu omladinu koja možda nema visoko obrazovanje, ali ima pravo na šansu. Danas ih je oko 220 hiljada mladih do 30 godina bez posla u Srbiji. To je naša najveća snaga, samo je treba prepoznati i dati im šansu“, izjavio je Borovčanin.U nastavku radne posete, Borovčanin će se sresti i sa timom lorda Serastijana Koa i razgovarati o borbi protiv huliganizma, modelima za privatizaciju u sportu i podršci u izradi nove strategije o razvoju sporta u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track