SRPSKA JOVANKA ORLEANKA: Milunka ordenje primala iz ruku maršala D'Eperea

Otvorena izložba u Domu vojske

SRPSKA JOVANKA ORLEANKA: Milunka ordenje primala iz ruku maršala D'Eperea

Društvo -
Pre 100 godina kada su trube označile rat, heroina je odsekla kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i krenula u Beograd. U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu Karađorđevu zvezdu za hrabrost. Jedina je žena u svetu okićena francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom
1 / 9

BEOGRAD - Izložba posvećena srpskoj heroini Milunki Savić, učesnici u balkanskim i Prvom svetskom ratu iz kojih je izašla sa sedam odlikovanja, otvorena je sinoć u Domu vojske, a predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je tom prilikom poručio da Srbija nikada ne sme da zaboravlja svoje junake.

Autorka multimedijalne izložbe Milunka Savić-heroina Velikog rata Slađana Zarić oživela je sećanje na "srpsku Jovanku Orleanku", koja je najodlikovanija žena u tom ratu i koja je u borbama za Srbiju četiri puta bila ranjena, ali o kojoj se decenijama unazad nije mnogo znalo. Ističući da ta izložba predstavlja ispravljanje istorijske nepravde predsednik Skupštine Srbije je izrazio nadu da ćemo boljim upoznavanjem sa Milunkom Savić biti ponosniji na sebe kao naciju.

Reč je o hrabroj ženi, borcu i zaboravljenoj heroini pred kojom su mirno stajali francuski generali, ruski oficiri, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, rekao je Stefanović.

Predsednik parlamenta je podsetio i na to da se Milunka prvi put kao dobrovoljac prijavila krajem 1912. godine i u balkanskim ratovima učestvovala kao muškarac Milun Savić budući da u to vreme u vojsci nije bilo žena boraca. Njen pravi identitet otkriven je 1913. godine kada je prvi put bila ranjena na Bregalničkoj bici.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Pre 100 godina kada su trube označile rat, odsekla je kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i krenula u Beograd. U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu Karađorđevu zvezdu za hrabrost , osvežio je Stefanović sećanje na srpsku heroinu.

Milunka je sedam godina provela u borbi i rovovima, a u Prvom svetskom ratu je bila deo čuvenog Gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske Knjaz Mihailo, ukazao je Stefanović. Milunka je preživela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije, rekao je Stefanović ukazujući da je ona primila i dve Legije časti iz ruku maršala Franša d'Eperea i generala Morisa Saraja. Jedina je žena u svetu, dodao je, okićena francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom.

Međutim, prema njegovim rečima, ljudi su brzo zaboravili njene zasluge iako je pored uspeha u borbama, i svojih četvoro dece školovala još 30 i izvela na put, a živela je tiho i radila kao švalja, kuvarica i čistačica. Umrla je 1973. godine, a umesto u Aleji velikana, sahranjena je na Novom groblju , podsetio je Stefanović. Međutim, večerašnja izložba kojom se obeležava i 40 godina od njene smrti, neće ostati jedino sećanje na srpsku Orleanku.

Kako je najavio vršilac dužnosti direktora Istorijskog arhiva Srbije Miroslav Živković, u toku su završne pripreme za čin koji će omogućiti da velika heroina večno počiva u neposrednoj blizini svog komandanta Živojina Mišića u Aleji velikana.Očekujemo da će se to dogoditi sredinom sledećeg meseca , rekao je Živković dodajući aktivnosti u cilju podizanja spomenika Milunki tek predstoje, a da je ideja da to bude ispred ulaza u Istorijski muzej. Očekujemo i podršku javnosti.Spomenik bi trebalo da podigne naš narod dobrovoljnim prilozima putem fondacije zahvalnosti koju ćemo formirati, objasnio je Živković.

Autorka izložbe je rekla da Srbija često zaboravlja heroje, a ulazi u mitove i navela da je cilj izložbe ali i filma, koji će imati tv premijeru 7. oktobra da se istraži njena biografija i pokaže da je Srbija imala najodlikovaniju ženu u Velikom ratu.

To je teza do koje smo došli i u razgovoru sa srpskim istoričarima, kao i sa istoričarima u Velikoj Britaniji , objasnila je Slađana Zarić navodeći da se do sada o Milunki Savić malo znalo, da je nema u muzejima, a nijedan istoričar nije napisao njenu biografiju.

Posetioci mogu da vide reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija nastalih u Tunisu, Solunu i Parizu, kao i odlikovanja koja se nalaze u posedu porodice. Posetioci izložbe, koja će biti otvorena do 12. oktobra u Domu vojske, moći će da vide i kopije dokumenata, kao i rekonstrukciju zastave Drugog gvozdenog puka u kom se borila. Otvaranju izložbe pored predsednika parlamenta prisustvovao je i ministar odbrane Nebojša Rodić, a posetioci su mogli da vide i deo dokumentarnog filma koji će u oktobru biti premijerno prikazan.

http://www.youtube.com/watch?v=w7Is0sAAjB8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track