OSVEŠTAN: Patrijarh Irinej poručio da je hram u Podgorici ponos naše vere
Foto: Wikipedia

Saborni hram Hristovog vaskresenja u Podgorici

OSVEŠTAN: Patrijarh Irinej poručio da je hram u Podgorici ponos naše vere

Društvo -
Crkvenu ceremoniju osveštenja vodio je patrijarh vaseljenski Vartolomej. Gradnja hrama trajala je dve decenije i koštala je oko 6 miliona evra

PODGORICA - Srpski patrijarh Irinej kazao je danas da osveštenje Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici predstavlja veliki i slavni dan ne samo za našu crkvu i narod, već i za čitavo pravoslavlje i hrišćanstvo.

Prema njegovim rečima, osveštanje Sabornog hrama SPC u Podgorici je kruna proslave godišnjice Milanskog edikta. "Neka ovaj hram vaskrsne svako dobro i istinu i da nas vodi putem mira i sloge. Za te stvari moliće se ovaj hram, ali i svi oni koji budu ulazili u njega", kazao je patrijarh Irinej.

On je istakao da Saborni hram SPC u Podgorici predstavlja ponos naše vere i izrazio zahvalnost svima koji su pomogli njegovu gradnju. Saborni hram Hristovog vaskresenja je najveća pravoslavna bogomolja u Crnoj Gori.

Kiril: Čuvajte pravoslavlje i jedinstvo pravoslavaca u C.Gori

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je danas, nakon osveštanja Sabornog hrama Hristovog vaskresenja u Podgorici, na očuvanje pravoslavne vere i jedinstva pravoslavaca u Crnoj Gori"Narod Crne Gore se sačuvao u teškim istorijskim trenucima, jer je pre svega znao da sačuva veru pravoslavnu. Kada su zavojevači napadali Crnu Goru, njen narod je uspeo da se odbrani, jer nikada nije izdao pravoslavnu veru”, kazao je on.On je pozvao i na očuvanja jedinstva pravoslavaca u Crnoj Gori.“Čuvajte veru pravoslavnu, u njoj je naše spasenje”, istakao je on.Prema njegovim rečima, Saborni hram u Podgorici je simbol vere naroda Crne Gore.“Hram nije moguće podići dekretom vlasti, već se on zida tamo gde postoji narodna volja za božjim hramom”, naveo je ruski patrijarh.Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici osveštan je danas u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Crkvenu ceremoniju osveštenja vodio je patrijarh vaseljenski Vartolomej u prisustvu pravoslavnih patrijarha. Nakon čina osveštenja, počela je crkvena liturgija. Od ranih jutarnjih sati pred hramom se okuplja veliki broj građana, a okolne gradske ulice su zbog gužve zatvorene za saobraćaj. Liturgiji prisustvuju pravoslavni patrijarsi, pored vaseljenskog Vartolomeja, moskovski i cele Rusije Kiril, srpski Irinej, jerusalimski Teofil, te arhiepiskopi kiparski Hrizostom, poljski Sava i albanski Anastasije.

Činu osveštenja hrama i liturgiji prisustvuju predsednici Crne Gore i Republike Srpske Fillip Vujanović i Milorad Dodik, crnogorski ministri spoljnih poslova, ljudskih prava i zdravlja Igor Lukšić, Suad Numanović, Miodrag Radunović, kao i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. U hramu su i čelnik Demokratskog fronta Miodrag Lekić, funkcioneri te opozicione stranke Andrija Mandić i Goran Danilović, kao i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.

Gradnja hrama trajala je dve decenije i koštala je oko šest miliona evra. Hram se smatra jednim od lepših u pravoslavnom svetu. U nedelju uveče održana je duhovna akademija sa koje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio da je "saborni hram mesto pomirenja i bratskog praštanja" i ocenio da je to "posebno važno za Crnu Goru opterećenu brojnim deobama".

Crnogorski premijer Milo Đukanović sastao se sinoć sa patrijarhom moskovskim Kirilom i preneo mu da je "spreman za dijalog i traženje rešenja koja bi vodila prevazilaženju podela u crnogorskom društvu". Dodao je i da "očekuje pomoć i podršku u tom pravcu", saopšteno je iz vlade. Patrijarh Kiril je, u tom smislu, ukazao na model koji je primenila Ruska pravoslavna crkva u odnosima sa narodima i državama nastalim raspadom Sovjetskog Saveza i ocenio da se taj model "pokazao kao najdelotvorniji".

http://www.youtube.com/watch?v=VIKZdB1ilac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja