REŠENJE: Testove za malu maturu šalju na mejl škole, gde će biti štampani
Foto: Tanjug

Interresorna radna grupa

REŠENJE: Testove za malu maturu šalju na mejl škole, gde će biti štampani

Društvo -
U praksi bi to trebalo da izgleda tako što će ministar bi odabere kombinaciju testa koja bi se potom elektonski poslala školi gde bi se i štampala, neposredno pre početka testa.

BEOGRAD - Testovi za malu maturu koju osmaci polažu na kraju drugog polugodišta ubuduće će biti distribuirani elektronskim putem do škola gde će se i štampati, dogovoreno je na sastanku interresorne radne grupe zadužene za organizaciju završnog ispita.

Ta novina se uvodi da se propusti sa prošlogodišnje mature ne bi ponovili, rekla je članica grupe, predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Desanka Radunović i navela da će direktori biti odgovorni za štampanje testova i njihovu bezbednost.

Kako je navela prof. Radunović, u celom procesu mora biti više lične odgovornosti ljudi u školama i školskim upravama.

"Iskustvo pokazuje da Ministarstvo prosvete ne može u dovoljnoj meri da kontroliše događanja na terenu", rekla je Radunovićeva.

Ona naglašava da sada treba proveriti da li sve škole imaju tehničke mogućnosti, računare, štampače, kako bi im se na vreme nabavila oprema.

Kako je objasnila, u praksi bi to trebalo da izgleda tako što će ministar bi odabere kombinaciju testa koja bi se potom elektonski poslala školi gde bi se i štampala, neposredno pre početka testa.

Ovo rešenje treba da omogući veću regularnost. Ako se i dogodi neki propust, to će biti na nivou škole, pa će đaci samo u toj školi ponovo raditi test, a ne kao prošle godine kada je poništena mala matura na novou Republike.

Osamci će na proleće imati probni test male mature, a prof. Radunović podseća da ja Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja zadužen za stručni deo organizacije matruskog, za sastavljanje testova.

NPS je 3. septembra usvojio predlog programa male mature, po kome na ispitu treba da budu tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta, a poslednju reč o ovom predlogu daje ministar prosvete.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, unutrašnjih poslova i spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track