NIKOLIĆ U ŠUMARICAMA: Da se zločin nikada ne ponovi

Da se nikad ne zaboravi

NIKOLIĆ U ŠUMARICAMA: Da se zločin nikada ne ponovi

Društvo -
Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina
1 / 9

KRAGUJEVAC - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Šumaricama da 21. oktobar 1941. godne, kada je streljano više hiljada nedužnih civila, ne sme nikada da se ponovi i da mu je drago što manifestaciji, u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata, prisustvuje ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm.

"Obaveza je ne samo moja, nego svih nas koji smo na bilo koji način vezani sa Kragujevcem, da bar ovaj dan posvetimo tom gradu i da se to nikada više ne ponovi", rekao je Nikolić novinarima posle "Velikog školskog časa".

Naglašavajući da mu je drago što "Velikom školskom času" prisustvuje ambasador Nemačke, Nikolić je rekao da ambasador Vilhelm vrlo dobro razume zašto je njegovo priusustvo tu neophodno.

Nikolić, koji je rođen i živeo u Kragujevcu, rekao je da današnji datum za njega ima veliki značaj. "Odrastao sam uz sećanje da su jednog dana nestali mladost i mnogi muškarci Kragujevca", rekao je Nikolić i dodao da je svakodnevno na ulicama tog grada sretao njihove udovice. U Spomen parku Šumarice, kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, održana je tradicionalna antiratna manifestacija, a ove godine su se prvi put tokom izvođenja poeme čuli nemački, engleski, francuski i španski jezik.

Scenskim prikazom poeme "Neka čovečanstvo pogleda na sat", pesnika Slobodana Pavićevića danas je u spomen parku "Šumarice" održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas", u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Manifestacijom "Veliki školski čas" kraj spomenika streljanim đacima i profesorima gimnazije, kojoj su prisustvovali i predstavnici vlade, ličnosti javnog života, diplomatski kor i građani, Kragujevac i Srbija svake godine u svet šalju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su nemačke fašističke snage u znak odmazde u tom gradu streljale više hiljada nedužnih civila.

"Veliki školski čas" počeo je intoniranjem himne "Bože pravde", a potom su vence kraj humki streljanih položili predsednik Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, delegacija prve kragujevačke gimnazije, predstavnici vlade, predstavnici Vojske Srbije, ambasadori Nemačke Hajnc Vilhelm, Izreala Josef Levi, Bosne i Hercegovine Ranko Škrbić i Belorusije Vladimir Čušev, kao i predstavnici ambasada Palestine, Rusije i Slovačke, SUBNOR-a i drugih organizacija, delegacija gradova pobratima...

Scenski prikaz poeme, koju je režirao Milić Jovanović, izvelo je oko 450 mladih glumaca iz pet pozorišnih organizacija Šumadije. Ove godine prvi put u Šumaricama tokom izvođenja poeme čuli su se nemački, engleski, francuski i španski jezik, jer je ideja reditelja da stranim delegacijama približi stradanje Kragujevčana 1941. godine.

Na stradanje kragujavačkih đaka i profesora glumci su podsetili i stihovima "Krvave bajke" pesnikinje Desanke Maksimović:"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta đaka u jednom danu.

Pre "Velikog školskog časa" vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban kragujevačkim velikomučenicima.

Takođe, uoči Velikog školskog časa, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koja ove godine obeležava 180. godišnjicu postojanja, održana je komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju "21.oktobar" multimedijalno kulturno-umetnička manifestacija "Bdenje".

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu streljale više hiljada civila u znak odmazde i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu republike Srbije u Drugom svetskom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore da je streljano 2.792 građana, jer za toliko osoba raspolažu podacima - ko su, gde su i kada rođeni, i čime su se bavili. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina.Današnji datum se u Srbiji od pre dve godine obeležava kao Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

http://www.youtube.com/watch?v=iLdxG3ZtNLk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track